Jump to content

Mit rejt a megjelenés? Azt, ami valójában vagy?

2022. 07. 03. 19:00

„Nem a ruha teszi az embert.” Így tartja a mondás és ez nagy igazság is, mégis sokan akarnak a külcsín mögé bújni.

Bizonyos értelemben varázsereje van az öltözéknek, a sminknek és a frizurának, de természetesen remek álca is lehet.  Ki minek akarja felhasználni.

Az csak természetes, hogy testünket elfedjük különféle ruhákkal. Nemcsak a szemérmesség miatt tesszük ezt, hanem a bőrünk, egészségünk védelme miatt is. Az is ismert, hogy a jó frizura öltöztet és fontos része a megjelenésünknek. Sőt a közérzetünkre nézve is nagy hatással van a külcsín, de jól tudjuk, hogy a belső gondjainkat nem tükrözi. Éppen ellenkezőleg történhet.

Van az ismerőseim között egy középkorú hölgy, aki megveszekedetten jól öltözködik. Azaz számomra néha sok, amit és ahogyan csinálja, de ezt mindig annak tulajdonítom, hogy nem vagyunk egyformák és az igényeink sem azok. Nincs ezzel semmi gond. És ezzel el is intézem. Ha csak a megjelenéséből kellene őt megítélnem, akkor azonnal azt mondanám, hogy igényes a megjelenésére, de egyúttal jól is állhat anyagilag, mert mindig minőségi göncöket hord és minden harmonizál mindennel. Még otthon is, amikor senki sem látja. Nem túl mély az ismeretségünk, de láttam, hogyan él. Egyedül. Ez nem ad okot a magányra és a boldogtalanságra, ám egy beszélgetés során olyan dolgok derültek ki, amely más megvilágításba helyezte ezt a személyt.

Habár az egyedüllét nem feltétlenül jelenti a boldogtalanságot, de ebben az esetben már igen. Egyedül él, pedig egyáltalán nem így akar. Szép ruhái vannak, de a javát kapja (tehetős rokontól), mert amúgy önerőből erre nem telne. A megjelenése mindig kifogástalan, azonban a lelke zsong, fáj, össze van törve.

Lehet, hogy ez a számomra megdöbbentő tapasztalás csak arra világított rá, hogy nem minden az, aminek látszik. Vagyis nem mindenki az, aminek látszik. Ez az ismerős ugyanis így fogalmazta meg: a benne lévő gondokat és bánatot igyekszik nem kifelé mutatni és ezt a külcsínnel igyekszik palástolni.

Érdekes, mert mások esetében pont ennek ellenkezőjét tapasztaltam. Vagyis, amikor valaki maga alá kerül az élete valamelyik (vagy akár több) területén, akkor elveszti érdeklődését az iránt is, hogy hogy néz ki, mit vesz magára. Talán még igénytelenné is válhat valaki csupán azért, mert minden mindeggyé vált. És persze van az a kategória, aki igényes magára nézve, de ez nem jelent egyet a divat majmolásával és nem feltétlenül jelenti a napi sminkelést sem. Mégis összességében igényesen néz ki.

Ebből csak az derült ki, hogy vannak, akik ruhával és egyéb kiegészítővel igyekeznek eltüntetni az élet kemény és komoly balhorgait, míg mások még megjelenésükben is csak azt sugározzák segélykérésüket a külvilágba. És vannak azok, akik nem színészkednek, nem igyekeznek eltüntetni a gondjaikat, de nem is rakják azt a kirakatba.

A ruháink, sminktermékek eszközök arra, hogy álcáink legyenek, de ha megtartjuk az egyensúlyt, akkor csak a szépségünket emelik ki és funkciójukat látják el. Ez a legegészségesebb, mert akkor a saját testünkkel és életünkkel való megbarátkozás útján járunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)