Jump to content

Bőrünk segítségért és védelemért kiált

2020. 07. 09. 19:00

Csak a szúnyogok és a hőség zavarhat be az otthonunkban, de a nyári időszakban szeretünk kint tartózkodni, ez azonban némi veszélyt rejt magában.

A napsütéses időben, nyáron legáltalánosabban tapasztalható kellemetlenség a napégés. Még ha nem is napozáshoz készülünk, de a kertben, ház körül tevékenykedünk, a gyerekek medencéznek, mindenképp használjunk napégés elleni krémet. Jobb megelőzni a problémát. Ha már megtörtént a baj, akkor mirelit zöldséggel, vagy zacskóba tett jéggel enyhítsük a bőr húzódását, a fájdalmat. A bőr regenerálódását, hidratálását kell ilyen esetben segíteni, amelyet kívülről és belülről is meg kell tenni. Használjunk hűsítő, aloe vera gélt, valamint gondoskodjunk a folyadékpótlásról. A napégés után mindenképp érdemes a tűző napot elkerülni, de ha ezt mégsem sikerül megvalósítani, akkor jól szellőző, de könnyű ruhadarabbal szükséges a lepirult testrészeket takarni. A napégette bőr egy idő után már nem fáj és elkezd bebarnulni. Legalább ennyi előnye lesz ugyan a kellemetlenségnek, de a bőrszínt érdemes lenne megtartani, ezért a hámlást el kellene kerülni. A hámlás lényegében olyan folyamat, mint amikor a seben var keletkezik. A napsugártól megégett bőrtől így kíván megszabadulni a testünk. Ha a hámlást nem lehet elkerülni, akkor viszont a foltos bőrt lenne érdemes enyhíteni. A hűsítő zuhany mindenképp jól esik kánikula idején, azonban minden fürdés után ne töröljük a testünket, hanem a törölközővel itassuk fel. A fürdés után pedig szükséges táplálni a hámló bőrt. Bármennyire hihetetlen, erre nagyon jó lehet az ételekhez használt olívaolaj, amely nemcsak megszünteti a bőr húzódását és viszketését hámlás során, de táplálja is.

A napsütés nemcsak a napégést és a hámlást nyújthatja számunkra, hanem sötétebb foltok is feltűnhetnek a hiperpigmentáció következtében. A vállakon, kézfejen, homlokon – vagyis azokon a területeken, amelyeket a napfény mindig ér – megjelenő foltok eltüntetéséhez, halványításához használhatunk olyan természetes összetevőket, amellyel hatékonyan küzdhetünk a foltok ellen. A méz és cukor elegye, vagy a kávézaccal történő természetes hámlasztók segítenek eltávolítani az elhalt hámréteget, ennek köszönhetően pedig fakulhat az a terület is, ahol a barna folt megjelent.

A nagy meleg másik kellemetlensége, amely a bőrön jelentkezhet, az a meleg miatt megjelenő kiütések. Nyáron többet izzadunk és a bőrünk is több olajat termel, így a szennyeződések is bejuthatnak a pólusokba. Szükséges az elhalt hámsejteket eltávolítani és megfelelő arctisztítást végezni azért, hogy a bőr tiszta, de mégis hidratált legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)