Jump to content

Ne told túl a hidratálást

2019. 11. 13. 19:00

Hidratálás. Az a szó, amely nemcsak nyáron hangzik el nagyon sokszor, és nem feltétlenül csak a folyadék elfogyasztására kell gondolni. A bőr megfelelő ápolásához a hidratálás is hozzátartozik.

A testünk nagy része vízből áll, ezt már a biológia órákon is megtanultuk, és azt is tudjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Amennyiben lehetséges, a folyadék, amelyet elfogyasztunk víz vagy tea legyen és ne cukrozott ital. A folyadék fogyasztásának mennyisége a napi legalább 1,5 liternyit el kell érnie, de nagy hőségben, fizikai megterhelés során ennél jóval több is lehet.

A bőr karbantartása már azzal megkezdődik, hogy elegendő folyadékot megiszunk, de természetesen a külső hidratálás sem elengedhetetlen. Mindenkitől azt halljuk és azt olvassuk, hogy a bőr hidratálása nemcsak nagyon fontos, de elengedhetetlen ahhoz, hogy az fiatalos, rugalmas és szép legyen. Azt is tudjuk, hogy évszaknak megfelelően más igénye van a bőrünknek. A nyári meleg, az extra verejtékezés miatt sokkal több folyadékot igényel a szervezet. A vízivással ilyenkor nincs is gond, de télen már sokkal inkább megfeledkezhet az ember a folyadékpótlásról, mert nem izzad annyit és meleg sincs. A forrón tűző nyári nap nemcsak megpirítja a bőrt, de szárítja, ráncokat képezhet és a káros UV-sugárzás tovább roncsolhatja a szöveteket, ezért nemcsak napkrémmel kenjünk, hanem sokkal nagyobb figyelmet szentelünk a hidratálásnak is.

A téli időjárás esővel, hideggel, széllel járhat, amely szárítja a bőrt, valamint a kinti és benti hőmérsékletkülönbség is megviseli a bőrünket. A fűtési szezon is hozzájárul ahhoz, hogy a bőr nedvességtartalma csökkenhessen.

A száraz bőr kellemetlenségeket tud okozni. A legáltalánosabb jele, hogy viszket a bőr. Mit tesz ilyenkor az ember? Hidratálásba kezd. Csakhogy a hidratálás nem biztos, hogy a száraz bőr okozta kellemetlenségeket megszüntetni. Akár a bajt is fokozhatja. A hidratálást is túlzásba lehet vinni.

Gondoljunk csak bele abba, hogy ha folyamatosan eltömítjük a pórusainkat, és ezáltal nem hagyjuk levegőhöz jutni, nemhogy hidratáltabb lenne a bőr, hanem aknék alakulhatnak ki, és még az is lehet, hogy fokozzuk a szárazságot.

A bőr hidratálása tehát fontos, de határt kell húzni. Az otthonunk levegőjét érdemes párásítóval kellemesebbé tenni és természetesen oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)