Jump to content

Napfénytől mentes barna bőr

2019. 07. 03. 19:00

Az emberi tevékenység az évszázadok alatt kialakította és/vagy felgyorsította azt az állapotot, amelyet magunk is tapasztalhatunk és klímaváltozásnak nevezünk. Általunk azonban minden más is megérzi a hatást.

Nem vagyunk klímakutatók, de azt tapasztalhatjuk, hogy az időjárás mennyire megváltozott. Belenyúlton sok ponton a természet rendjébe, amellyel nemcsak magunknak ártunk (és persze használunk is, hiszen emiatt csináljuk), hanem a környezetünkben lévő minden élőlénynek. napról napra egyre több állatfajt sodrunk a kihalás szélére.

A nyaralás időszakába értünk, száz ágra süt a nap, amely arra késztet, hogy új helyeket fedezzünk fel, keressük fel a vizek közelségét. Ebben a hőségben a legjobb víz közelében lenni, mindegy, hogy az természetes vagy mesterséges. A strandolás, a fürdőzés egyben napfürdőzést is jelent, ám a magas UV-sugárzásnak köszönhetően ettől tartózkodni kell a legmelegebb időszakban. A káros sugárzás veszélyeiről már sokat halhattunk. Az egyre erősödő káros sugarak komoly megbetegedéshez vezethet.

A porcelánfehér bőrű személyek esetében még óvatosabban kell a napon tartózkodni. Az ember azonban mindig másra vágyik, mint ami megadatott, így a fehér bőrű a barnább, bronzosabb bőrszínről álmodozik. A napon való sütkérezést a fehérbőrűek nem szívlelik, hiszen talán már jó néhányszor átélhették a nap égető hatását. A napégés kellemetlen, fájdalmas és akár további gondot is okozhat.

Fehér bőrűek is álmodozhatnak a barnább bőrtónusról, mindezt úgy, hogy ne kelljen tartósan a napon tartózkodni. A naptól való leégés, a fájdalom, a hámló bőr elkerülése érdekében lehetséges, hogy más megoldás után néznek.

Az önbarnítás is megoldás lehet, ráadásul otthon kivitelezhető megoldás. A napégés ugyanis a bőröregedéshez vezető út. Nemcsak öregíti, de károsítja is. A magas faktorú naptejek, napolajak használata már nemcsak a világosabb bőrűek számára ajánlott, hanem általánosan érdemes használni, de különösen ügyelni kell a gyerekekre és a fehérebb bőrűeknek.

Ha napozás nélkül kívánunk sötétíteni a bőrünk színén, akkor megoldást jelenthet a szolárium, ám az ugyanúgy elégést eredményezhet, sérülhet a bőr is, ezért egy harmadik megoldást jelenthet az önbarnító használata.

Aki kezdőként akarja sötétíteni a bőrszínét olyan önbarnító terméket válasszon, amely lehetőleg hab állagú, mert így a terméket egyenletesebben lehet a bőrfelületen szétteríteni, vagyis a hatás is sokkal szebb lesz.

Érdemes azonban tudni, hogy a DHA jellegű önbarnítók nemcsak barnítanak, de érzékenyebbé teszik a bőrt, és az UV-sugarak nagyobb kárt okozhatnak, mint eredetileg. A másfajta, Erythrulose tartalmú önbarnítókat gyakran a DHA-val együtt használják. Ugyan tartósabb hatást eredményez, de csak több napos használat után barnít. A legújabb és legmodernebb termékek már magukra a melanin termelő sejtekre hatnak.

Az önbarnításhoz türelem szükséges és az, hogy ne akarjunk azonnal csokibarna bőrszínt. Először érdemes világos önbarnítóval kezdeni és a folyamatot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)