Jump to content

Testi és lelki fejlődés a mértékletesség jegyében

2016. 07. 06. 17:00

Nyár van, már legalább egyszer magunkra is húzhattuk a fürdőruhánkat. Ez az az időszak egy nő életében, amikor még kritikusabban tekintünk saját testünkre, vagy legalábbis bizonyos testrészeinkre.

Sosem késő elkezdeni a mozgást. A legjobb, amit egy kezdő tehet magával, hogy nem azonnal belecsap a lecsóba, hanem eleinte csak néhány perc mozgással indít. A legolcsóbb mozgásforma a futás, nem véletlenül kocognak annyian. Érdemes az első időkben csak néhány percet rászánni. Olykor azt fogod észrevenni, hogy a futáshoz való öltözködés sokkal több időbe kerül, mint maga az a néhány perc kocogás. Ez a sok, következetesen betartott néhány perc meg fogja hozni a kedvet, és a kitartást. Úgy kell az időkeretet emelni, hogy a futás élvezet maradjon folyamatosan. Semmi értelme sincs annak, hogy egy nap agyonhajtsuk magunkat, aztán jó ideig a futás gondolatától is rosszul legyünk. Úgy kell intézni, hogy a mozgás mindig élvezet legyen. Nem három nap alatt fogod elérni az álomalakot, és nem is úgy kell. Kitartás és mértékletesség szükséges hozzá. Talán te is ismersz olyat magad körül, aki kínkeservesen kezdett hozzá a mozgáshoz, de mégis rávette magát. Egy idő után azonban ez átcsapott mániákus tevékenységgé, majdcsak mindent a sporthoz, a mozgáshoz igazított. A néhány perces mozgásból később már egy órává nőtte ki magát. Azonban mindenkinek vannak lustább napjai, időszakai. Nem lehet a sport az egyetlen tevékenységünk, amely köré az egész napunkat építjük. Ha abba hagytuk egy kis időre, vagy netán huzamosabb időre a sportolást, bármikor újra lehet kezdeni, de ugyanolyan mértékletesen. A cél, hogy mozogj, és közben jól érezd magad.

Mindenki szeretne jó formában lenni. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy másoknak megfeleljünk. A média állandóan a jobbnál jobb és divatosabb öltözékekkel, stílusokkal traktál, amelyek általában pálcika testalkatú embereken mutatnak be. Az étkezési zavarok kialakulásában nagy szerepe van a médiának is, de befolyással lehet ránk a társadalmi és a szociális helyzet is. A pálcikamodellek világát egyre inkább felváltja az a divat, amely már az egészséges testképhez közelít. Enni ugyanis kell, ráadásul divat is. Az evés is egy üzletág. Az nem mindegy, hogy mit, mennyit és mikor fogyasztunk. Építsünk be napi, valóban néhány perces mozgást, de azt aztán következetesen, naponta tartsuk be. Táplálkozzunk ugyancsak mértékletesen, változatosan és egészségesen. Ezek azok, amelyekkel tudatosan formálhatod testedet és lelkedet egyaránt.

(Forrás: runhard.net, shutterstock.com/képek)