Jump to content

Kezeljük a szúnyogcsípést a konyhánkból

2016. 07. 05. 19:00

A nyarat várjuk, szeretjük. Végre együtt lehet a család akkor, amikor mindenki számára megkezdődik a nyári pihenés, a szabadság. Ilyenkor sokat vagyunk kint a természetben. Ezzel együtt sokszor viszkethetünk a vérszívó rovarok miatt. Íme, néhány hatásos szer szúnyogcsípés ellen.

Jól ismert velejárója a nyárnak és a jó időnek a szúnyogcsípések. Ha nem védekezünk ellenük, akkor elkerülhetetlen, hogy ne szenvedjünk el néhány vagy akár nagyon sok kellemetlen és borzasztóan viszkető csípést. Már a zümmögésük is idegesítő, de tönkre is teheti a nyugodt pihenésünket és az önfeledt kinti programjainkat. Van azonban néhány olyan módszer, amely gyorsan és természetes hatóanyagaival fejti ki a viszketés elleni hatását. Patikában is lehet kapni olyan termékeket, amelyek a csípések okozta kellemetlenségeket csökkentik, de ennél egyszerűbb módja is van. Ráadásul a legtöbbje akár az otthonodban is fellelhető, csak eddig nem tudtál arról, hogy a szúnyogcsípésre is használhatod.

Gondoltál már a tejre és más tejtermékre úgy, mint a rovarcsípés hatásos ellenszerére? Ha nem, akkor jó, ha tudod, hogy a tejtermékek csökkentik a gyulladást, nyugtatják a bőrt. Sovány tejet keverj el vízben és vattapamacs megmártásával dörzsöld be vele azokat a pontokat, ahol viszket. A tejben lévő tejsav megállítja a szúnyog által bőrbe fecskendezett anyag terjedését.

A citromléről tudjuk, hogy antibakteriális hatású, de nem csak fertőtleníti a szúnyogcsípés területét, hanem a viszketést is megszünteti. Azonban, ha citrommal kezeljük a viszkető felületet, ne menjünk napra, mert érzékennyé válik.

Fogkrém minden családban van, amely nem csak a fogunkat fehéríti, a leheletünket frissíti, hanem a csípésre kenve, hűsíti a viszkető bőrt és még a duzzanatot is lelohasztja.

Nyáron fel van töltve általában a fagyasztónk jégkockával. Ez sem csak az italok hűtésére jó, hanem az érintett bőrfelületre téve az erek összehúzódnak, így csökken a hisztamin szintje is, amely a viszketést okozza.

Nyáron előnyben részesítjük a gyümölcsök fogyasztását. A banán sok gyermek kedvence, de ha megtudod, hogy még a szúnyogcsípésre is jó, még inkább kedvelni fogod ezt a trópusi gyümölcsöt. Amíg gyermeked elmajszolja a banánt, addig te a gyümölcs héjával bekenheted csemetéd vagy saját szúnyogcsípéseidet. Kiválóan hat a viszkető sebekre.

A szódabikarbóna és az almaecet mostanában nagyon felkapott természetes konyhai alapanyagok, amelyek ugyancsak alkalmazhatók a szúnyogcsípésekre is. A szódabikarbónát össze kell keverni egy kis vízzel és az így kapott masszát a csípésre és annak környékére kell felvinni. Tíz percig rajta hagyod, majd lemosod. Az almaecettel is végig törölheted a szúnyogcsípéseidet, mert a viszketést is és a gyulladást is csökkenti.

(Forrás: mentalfloss.com, kars4kids.org/képek)