Jump to content

Az edzés a konyhában kezdődik!

2016. 03. 16. 15:47

Általános tévhit, hogy az edzés hatékonysága csak akkor maximalizálható, ha száműzöd mindennapjaidból a finom falatokat. A kulcs a mikor és mit kérdéskörében rejlik.

A jó idő közeledtével újult lendülettel vágnak neki sokan a konditermeknek vagy húznak futócipőt a pluszkilók leadása és a feszesebb, izmosabb test érdekében. A hirtelen jött sportolási kedv gyakran párosul az étrend radikális megváltoztatásával, ami egyébként többet árt, mint használ.

A helytelen táplálkozás ugyanis nem csak kedvünket szegheti a mindennapok során, hanem a sportteljesítményt is befolyásolja.

Mit és Mikor?

Ha sportolni kezdesz ne ess abba a hibába, hogy mellőzöd a rendszeres és változatos ételeket. Nem kell csak a csirke, saláta, hal háromszögébe burkolózva tengetned ebédszüneted, csak tudnod kell, mit érdemes fogyasztani, ha maximalizálni akarod az edzések zsírégető és izomépítő hatékonyságát.

Az edzés előtt egy órával szénhidrátban gazdag ételeket (tészták, banán, stb.) ajánlott bevinni, közben pedig a gyors felszívódású szénhidrátok javasoltak (pl. izotóniás ital), utána fehérjében gazdag ételt kell bevinni. Semmiképp ne ignoráld az edzés utáni evészetet, mert azzal a több órányi kemény munkát kidobod a kukába, ugyanis a sportolás során megnövekedett oxigén és vérbőség következtébe a szervezeted a tartalékokhoz nyúl, amiket minél előbb pótolni kell vagy különben az izmokat kezdi felemészteni. Gyakorlatilag, ha edzés után nem viszed be a megfelelő tápanyagokat, éhezteted az izmaidat, amik aztán nem is nőnek egyhamar nagyra.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: treehugger.com)