Azok az ételek, amelyeket fogyasztunk, nem csupán testünkre, egészségünkre vannak hatással, hanem a világ élelmiszer-előállítására, ezen keresztül pedig az üvegházhatásra is. Az állati eredetű termékek előállítása például nagyobb ökológiai lábnyomot eredményez, az állattartásból fakadó gázkibocsátásnak köszönhetően.
Ha gondosan választod ki az étrendhez szükséges alapanyagokat, azzal az üvegházhatást is csökkentheted és tehetsz a klímaváltozás ellen! Néhány tippel segítünk a döntésben:
- étkezz úgy, hogy az adott országra jellemző háziállatok húsát fogyaszd. Inkább baromfit vagy disznóhúst válassz, mert így az árunak nem kell akkora utat megtennie, így a szállítással is kevesebb gáz jut a légkörbe.
- egyszerűen fogyassz kevesebb húst! Ha kevesebb állatra lenne szükség az ételek előállításához, kisebb lenne a gázkibocsátásuk is. Esetleg tehetsz egy próbát, hogy milyen vegetáriánusnak lenni: iktasd ki az étrendedből a húst egy hónapig, és fedezd fel, mennyire változatos lehet a vega étrend!
- csak a bio! A bioélelmiszerek fogyasztásával szintén azokat a gazdaságokat támogatod, amelyek kevesebb gázkibocsátást eredményeznek.
www.huffingtonpost.com