Jump to content

Egy motívum, amely egész életedben viselsz

2015. 12. 09. 12:00

Egy ideje gondolkozol azon, hogy valamit jó lenne magadra tetováltatni? Valószínűleg nem véletlenül tétováztál, azért nem készíttetted el még álmaid motívumát testedre. Számos bizonytalanság lehet annak hátterében, hogy bőrödet még nem ékesíti valamilyen tetoválás.

Ennek a hezitálásnak több tényezője lehet. Az egyik az, hogy egyáltalán nem körvonalazódott meg benned annak a mintának a képe, amelyet testeden látni szeretnél. Egy másik nyomós ok lehet, a pénz. Egy nagy motívum kialakítása több lépcsős folyamat, a minta nagyságától, komolyságától és a tetováló szakember díjszabásától függ az ára. Aki nem teljesen biztos tetoválásában, többször átrágja, hogy érdemes-e testét befedni fájdalom árán, amely mintát aztán egy életen át viselni kell. A bőr öregedésével, ráncosodásával, hízással, fogyással pedig a fiatalkorban szép minta később elveszítheti formáját, tartását. A szín megkophat, kifakulhat. Ezt is sokan mérlegelik, és többeket visszalépésre is késztet.

Ma már a tetoválások viselése nem jelent kirekesztettséget, stigmát, mint a korábbi időkben. Akkoriban csak tényleg azok tetováltattak, akik bevállalták ezt az önkifejezési formát. Mára ez már közel sem olyan negatív divat. Sőt egyfajta határozottságot is sugall a viselőjéről, hiszen elhatározta, hogy varrat magára valamit, és azt véghez is vitte. Emellett pedig még a tetoválással járó tortúrát, fájdalmat is elviselte célja megvalósításában. A tetoválás azt az érzést kelti másokban, hogy magabiztos személlyel van dolga, aki tudja mit és miért tesz. Többen igen erős személyiségűek már kamaszkorukban is, mégis az akkori szellemiség, felfogás nem biztos, hogy azt a mintát hagyja maga után a bőrön, amelyet majd negyven éves korában is viselni szeretnének. Különben is csak szülői felügyelet mellett lehet 15 évesnél fiatalabb gyermeknek tetoválást készíttetni.

Nem kétséges, hogy a tetoválás az önkifejezésnek egy végleges módja. Amíg ruhatárunkat akár teljesen módosítani tudjuk, addig a bőrünket nem tudjuk levedleni. Amit egykor magunkon szerettünk volna látni, az velünk öregszik, és felnőtt, érett személyiségként már nagy valószínűséggel nem ugyanúgy látjuk a világot, mint korábban. Ahhoz, hogy a tetoválásunk értékálló legyen, fontos, hogy tisztában legyünk önmagukkal. Csak azért mert divat egy motívum, és tetoválást mindenképp szeretne valaki, még nem kell elköteleződni. Főleg, ha nem érzi azt a mintát sajátjának. Ha már biztos vagy a motívumban, akkor is gondolkodj el rajta, ne kapkodd el. Kinek hosszabb, kinek rövidebb időn belül letisztul az, amit magára szeretne varratni.

Önmagában az sem elég, hogy kész ötlete van valakinek, annak helyét is alaposan meg kell fontolni. Ha egyszer felkerül a tetoválás, soha, vagy csak nagy fájdalom árán lehet megszabadulni, ráadásul nem is egyszerre, hanem több lépcsőben. Gondold át, hogy egy fontos rendezvényen, kisestélyiben, alkalmi ruhában hogyan néznél ki tetoválással a bőrödön és ennek fényében csináltasd meg tetoválásodat.

(Kép forrása: magnolia-25.deviantart.com)