Jump to content

Ünnepi sütik bűvöletében, elcsábulsz vagy sem?

2015. 12. 08. 10:00

Legtöbbünk örül az ünnepek közeledtének, mert végre egy kis pihenés vár az emberre, együtt tölthetjük az időt családunkkal, szeretteinkkel. Csakhogy ez az időszak együtt jár a dőzsöléssel is. Az ünnepi ételek, a családi összejövetelek majdnem mindig az ünnepi fogások köré csoportosulnak. A terülj, terülj asztalkám hatása nyomot hagyhat testünkön, de lelkünkben is.

Az ünnepek közeledte elindítja bennünk azt a folyamatot, amivel felkészülünk a karácsonyra. Most nem csak a mindenkinek megfelelő ajándékok beszerzéséről és a finom karácsonyi menü összeállításáról van szó, ugyanis sokaknak már lelkileg arra is készülni kell, hogy ez az időszak igencsak megterheli a szervezetet. A diétázók számára a karácsony egy nagy teherpróba, hiszen meg kell küzdeniük saját démonjaikkal. A sütemények, a hizlaló és nehéz étkek sora egyáltalán nem segít abban, hogy meg tudja állni a mértéktelen evést.

A karácsony arról szól, hogy a család tagjai összeülnek, az ajándékozáson túl esznek és isznak. Ebben az időszakban a szokottnál nagyobb mennyiségű és különböző fajtájú sütemény is feltűnik az ünnepi asztalokon. A módszeres diétázó az átlagos hétköznapokban minden gond nélkül elvan sütemény nélkül, habár ilyen intenzív inger sem éri. A karácsony a baj forrása is lehet. Háziasszonyként, ha otthonunkba várjuk a vendégsereget, akkor illik finomsággal kínálni az érkezetteket. Ilyenkor kiül a vállainkra a kisördög és az angyalka. A kisördög arra biztat, hogy egyél csak te is nyugodtan a vendégekkel együtt. Az évben ez az az ünnep, amikor elengedheti kicsit magát az ember, megengedhet néhány finom falatot. A lényeg, hogy tudjunk megálljt parancsolni. Ezzel párhuzamosan az angyalka is ott tevékenykedik a gondolataidban és arra biztat, hogy már annyi mindent megtettél azért, hogy egészségesen élj, hogy a súlyfelesleget leadd, akkor tartsd is meg a súlyodat. Különben is, amíg sütötted a finomságokat, megteltél az illatával, szinte már azzal jól is laktál.

Nagyon nehéz percek ezek, hiszen a fogyásért keményen meg kell dolgozni. Tovább nehezíti az, amikor látod, hogy mások milyen jóízűen falatoznak a süteményekből. Csakis te irányítasz. Eszel a süteményből? Mennyit? Nem eszel? Te döntöd el, hogy valóban annyira fontos neked az a süti vagy sem? Ha nem csábulsz el, akkor már nemcsak az alakodnak kedvezel, hanem a lelkedet is megerősíted. Az önkontrollt az élet bármely területén alkalmazni lehet, de a diétázók tudják, hogy mennyire szükséges magukban tudatosítani, hogy honnan indultak és merre tartanak, mi az elérendő cél. El kell dönteni, hogy az eddig elért eredményt érdemes-e eldobni és felülírni süteményekkel. Tényleg ennyire elgyengít néhány falat finomság? Az ünnepi, tartalmas ebéddel már így is tele a pocak, biztosan meg kell még fejelni édességgel?

Még a nem diétázókra is érvényes az, hogy süteményt az ebéd vagy a vacsora után három órával érdemes fogyasztani azt is úgy, hogy mellette sok folyadékot iszunk. Ezt vendégségben nehéz tartani akkor, ha mi magunk vagyunk a meghívottak. Ráadásul az, hogy nem mi fáradoztunk a sütemény elkészítésében, és még ingyen is van, hat a tudatunkra. karácsonykor ez fokozottan érvényesül. Mielőtt nekiülnél az ünnepi asztal fogásainak, döntsd el, hogy mit és mennyit fogyasztasz. Nem muszáj aznap kipukkannod a finom ételektől.

(Forrás: dietmaker.blog.hu; dietmaker.hu)