Jump to content

Foglalj helyet, de ne akárhogy!

2015. 09. 19. 12:00

Az irodai munkát végzők nap végén megérzik a hátukat, azaz inkább annak fájdalmát. Közel nyolc órányi ülés meg is viseli a gerincet, éppen ezért nem mindegy, hogy hogyan dolgozunk nap, mint nap asztalunknál ülve.

Gyermekeink pedig az iskola padjaiban kénytelenek eltölteni napjaik egy részét. Számukra is nagy jelentősége van a helyes ülésnek, testtartásnak. De milyen is az? Sok időt ülve eltölteni alapjában véve megterhelő, de ha odafigyelünk tartásunkra, akkor a fájó panaszok megszűnhetnek. A folyamatos statikus tartás megterheli az izomzatot, ráadásul az izomzat ekkor nem is igazán mozog. Hiányoznak azok az izommozgások ülés közben, amelyek az izmokat megmozgatnák, a vállöv izmai alig mozognak, míg a csuklók, a kézfejek és az ujjak szinte állandó, szünet nélküli mozgásban vannak.

A nem megfelelő testtarással a csigolyák összecsúszhatnak, helyzetük megváltozhat. Ügyesen korrigálható azzal, ha kiegyenesedünk és nyújtózkodunk egy nagyot. Az ilyenfajta csigolyaelmozdulások nem járnak testi deformitással, de a gerincet tartó izomzat nem megfelelő fejlődése miatt az ülés panaszokkal járhat. Ahhoz, hogy ezt el tudd kerülni, érdemes beiktatni legalább negyedóránként egy pici mozgást. Ami azt jelenti, hogy állj fel az asztalodtól és mozgasd át a tested. Na persze ezt egy zsúfolt irodában igen nehéz megvalósítani a kuncsaftok, vásárlók előtt, de akkor a mellékhelyiség meglátogatásakor vidd véghez kis tornádat, így elkerülheted a sok üléssel járó munka kellemetlenségeit.

A gerinc és az izmok védelme érdekében fontos lenne azt a testtartást megtalálni, amely igazodik a csontváz a csigolyák felépítéséhez és az izomzathoz is. Ugyanis ez mindenki esetében más. Olyan tehát, hogy helyes testtartás, csakis egyénhez mérten létezik. Ahhoz, hogy magadhoz mérten helyesen ülj, foglalj helyet irodai székedben, dőlj a háttámlának. Egyik kezedet helyezd a hasad aljára, a másikat a hát görbületi részéhez. Addig igazítsd fenekedet a székben, amíg a medencéd középen nem helyezkedik el. Ha megtaláltad ezt a pózt, akkor dőlj előre, emelkedj el a háttámlától, az állad engedd a nyakadhoz közelebb és a nyakaddal nyújtózkodj előre, érezd a csigolyák feszülését. A lapockáid egymás felé közelítsenek, vagyis ne ejtsd le a vállaidat. Arra is figyelj, hogy az ülőgumóidon a testsúly egyenletes legyen. Íme, a saját helyes testtartásod!

(Kép forrása: venusbuzz.com)