Jump to content

Álmosságűző tippek

2015. 08. 24. 12:00

A hétvége sem volt elég ahhoz, hogy kipihend magadat? Egész nap azzal küzdesz, hogy hogyan maradj ébren? Az álommanók folyton ott ólálkodnak körülötted, pedig neked annyi dolgod lenne, de nincs erős semmihez, mert mindig csak az alváson jár az eszed?

Első körben valószínűleg a kávé fog eszedbe jutni. Jó is az, de csak mértékkel. A nagyobb mértékű kávéfogyasztás egyáltalán nem garantálja ébersédedet.

Még kávé előtt sokkal jobb, ha nyújtózkodsz egy nagyot. Aztán pedig végezz néhány torna- vagy jógagyakorlatot. Megnyújtod és beizzítod az izmaidat. Érdemes olyan gyakorlatokat alkalmazni, amelyek során a fejed lefelé van, mert így jobb lesz az agyad vérellátása.

Ha a kávét nem szereted, indíthatod a reggeled zöld teával. A kávéval ellentétben, jóval hosszabb az élénkítő hatása is.

Ha napfénymentes irodában, munkahelyen dolgozol, még jobban hat rád a fáradtság és az álmosság érzése. Ezért ha időd engedi, akkor menj ki a napfényre, hogy magadba gyűjthess egy kis D-vitamint.

Mindig sokat beszélnek arról, hogy igyunk sok folyadékot. Nem is gondolnád, de a folyadékhiány, a dehidratáltság is fáradtsághoz vezethet.

Az ülőmunka, a komoly odafigyelés is megterheli az agyat. Nem csoda, ha olykor alig tudod megtartani a fejedet a nyakadon. Állj fel és nyújts egy kicsit. Fej és karkörzésekkel élénkítsd vérkeringésedet. Akár ülve is megteheted, de még jobb, ha felállsz a rögtönzött tornához.

Amennyiben mód van rá, ebédszünetben menj el a közelbe sétálni. Nem kell kilométereket lerónod, de mozogj egy kicsit a szabadban. A természet közelsége és a mozgás együttesen kiválóan hatnak közérzetünkre, egészségünkre, hangulatunkra. A fáradtság is elillan.

Ha az idő nem alkalmas a kinti sétára, esetleg lehetőség sincs erre, akkor látogasd meg a kollégáidat és kicsit csevegj. Eltereli a figyelmedet az álmosságról. Pláne, ha jó hangulatú a beszélgetés.

Na persze a leghatékonyabb megoldás, és talán a legvágyottabb is az, ha lehetőség van az alvásra. Dolgos hétköznapokon ez szinte kivitelezhetetlen, azonban a szemeidet még pihentetheted. Időnként vedd el a tekinteted a monitorról, hunyd be a szemed és körkörös mozdulatokkal masszírozd a halántékodat, a szemeid környékét.

(Kép forrása: theantiagingartist.com)