Jump to content

A vízi aerobic életre kelti nem létező izmainkat

2014. 05. 19. 12:15

Aki valaha részt vett vízben végzett intenzív tornán, bizony tudja, hogy miről beszélek. Mert ez az a sport, ami után olyan helyeken is izomláza lesz a lelkes sportolónak, amely létezéséről korábban még csak elképzelése sem volt.

Nagyon jó állóképesség növelésére, komoly kihívás eleinte a gyakorlatok véghez vitele, ám hétről hétre jobb formába kerülünk, s válik rutinosabbá egy-egy mozdulatsor kivitelezése. Magam azért vágtam bele, mert az ülőmunkától, s feltehetően egyébként sem példaértékű testtartásomtól megfájdult a hátam. S láss csodát, 2 hónap elteltével azon kaptam magam egy borongós irodai munkavégzés alatt, hogy cseppet sem érzem mindazt a derekam s hátam tájékán, mint korábban oly sokszor. Nincsenek csodák, a víz ellen is kell dolgozni, s a normál mozgásformákhoz képes ott valóban rákényszerülünk, hogy az egyébként elhanyagolt hát is erősítve legyen.

Ajánlom a vízi aerobicot azoknak is, akik szívesen töltenek csoportban egy kis időt. Húzó ereje van a jó társaságnak, könnyebben veszünk részt az órán, ha egymást bíztathatjuk. Nemcsak, hogy nem a magányosok sportja, de még az egyedüli végzése sem ajánlott. Az uszodákban, szállodák wellness részlegén edző irányításával végzett foglalkozások számos településen megtalálhatók, sosem késő csatlakozni. Kétféle formája létezik, eltérő hatással. A különbözőség a medence jellegéből fakad, hiszen teljesen másképp végezhető a mozgás akkor, ha leér a lábunk a medence aljára, míg külön erőkifejtést jelent, ha meg kell dolgoznunk azért, hogy a víz felszínén maradjunk, adott esetben egy úszómedencében. (bár ahogy gyermekeim mondják… a lábunk mindig leér a medence aljára :o)

(fotó: fitness-perth.com)

A felszerelés pusztán egy kényelmes fürdőruha, inkább egyrészes. A derékpántot, súlyzót, rudat a helyszínen biztosítják. E furmányos eszközökkel változatos gyakorlatokat lehet végezni. Előtte rendszerint egy kis medence melletti bemelegítéssel kezdődik az óra, a törzsidő könnyedebb és nagyobb odafigyelést igénylő, megfeszített gyakorlatai váltakozásával telik, s itt sem marad el a levezetés, nyújtás. Számomra egyetlen nehézséget az okozott - mivel a feladatok lassú haladás mellett vagy egyhelyben végezendők - hogy az óra vége felé bizony elkezdtem fázni. Ám erre is van megoldás, bekenhetjük magunkat védőkrémmel, vagy gyorsan úszunk 2 hosszt, én ez utóbbit választottam.

Abban pedig biztos vagyok, hogy ehhez a mozgásformához erő is kell, s legalább annyi erőt ad, és tónusos testet is, szépen egyenletesen fejti ki hatását fej alatti izmaink mindegyikét megdolgoztatva, egyéb mozgásformák kiegészítéseként alkalmazva készülhetünk a nagyon közeli bikiniszezonra. Remélem sikerült meghozni a kedvet! Kitartást, jó sportolást kívánunk!

(főfotó: etsy.com)