Jump to content

Futni születtünk - 1.rész

2014. 02. 21. 08:00

Vízkereszt után még tart a farsangi időszak, itt a Valentin nap, közeledik a nők napja és észre sem vesszük, itt a tavasz. De idén úgy tűnik, nem a naptár határozza meg a tavasz idejét, hanem az időjárás. Az pedig az előrejelzések szerint igen kegyes lesz az erdőjárókhoz, futókhoz és kegyetlen a síelőkkel, korisokkal.

Itt az ideje kimozdulni az edzőtermekből, leszállni a futógépről és dupla hosszúujjasban, kimerészkedni a szabadba futni. A sár kimosható a cipőből, a beton már nem jeges, a futó pályák járhatóak. Illetve futhatóak.

Monspart Sarolta szerint „A futás nem minden, de nincs minden futás nélkül”. Christhoper McDougall pedig egyenesen kimondja a Futni Születtünk című könyvben, hogy egy egészséges ember le kell, hogy tudjon futni mindenféle edzés nélkül 30 kilométert egyhuzamban.

Néhány vélemény, néhány komoly szakértőtől, de tény, hogy ha sportolásról beszélünk és általánosítunk… akkor futni születtünk.

Annyi lehetőség van ebben a sportban, hogy mindenki elvehet a futás étlapjáról valami szimpatikust. Lehet időre, mondjuk háromszor 45 perc hét nap alatt. Lehet távolságra, mondjuk 3 alkalommal négy kilométert hetente. Vagy terepen, vagy betonon, vagy pályán, vagy egyedül vagy csapatban, vagy reggel vagy este. 

A lényeg, hogy türelemmel, az első edzések érzéseitől nem megriadva, várjuk meg azt a pontot, amikor elkezdjük élvezni a futást és várjuk, hogy mehessünk. Legyen reális, de feszes cél. Jutalmazzuk magunkat, ha elértük a célt és azonnal tűzzünk ki újat. A cipőn ne spóroljunk, menjünk profi futóboltba, ahol segítenek nekünk felszerelést választani. Akár már ötezer forintért is tudunk vásárolni pulzusmérő órát, ami nem úri huncutság, tessék bátran használni és az alábbi tartományok betartása mellett, igen hamar, gyors és látványos fejlődés érhető el. A zsírpárnák fokozatos eltűnéséről nem is beszélve. Óvatosan kezdjünk, a túledzettség sérüléshez, kimerüléshez vezethet.

A különböző tartományokat a maximális pulzusszám alapján alakították ki, ezt könnyen kiszámíthatja bárki magának: 220 mínusz az életkor. A leggyakrabban használt pulzuszónák pedig a következőek:

Első zóna: a maximális pulzus 50-60%-a (tehát, ha Ön 40 éves, akkor 220-40=180*0,5 illetve 220-40=180*0,6 tehát: 90-108). Ebben a tartományban már jelentősen megnő a test oxigén felhasználása, javul a keringési rendszer állapota. Akkor válassza ezt a zónát a pulzus kontrolos futáshoz, ha éppen most kezd el újra sportolni, vagy nem mozog túl gyakran.

Második zóna: a maximális pulzus 60-70 százaléka (az adott életkorra vetítve =108-126) ez az ideális zsírégetés zónája. A zsírégetés körülbelül 20 perc után indul be, ezért érdemes megcélozni a minimum 40 perces futásidőt edzésenként.

Harmadik zóna: ez az úgynevezett aerob zóna, ami a maximális pulzus 70-80 százaléka (az adott életkorra vetítve: 126-144). Az állóképességét ebben a tartományban fejlesztheti legjobban a futás, illetve nagyon jó hatással van a szívre és a tüdőre.

Számunkra ezek a zónák érdekesek, a negyedik, ötödik zónában, már nagyon elfogy a levegő.

Tehát először találjuk meg a motivációnkat a futásra, utána a vegyük meg a döntésünk miatt kiérdemelt megfelelő futócipőt (ha öt évnél öregebb a cipő vagy kopott, előtte nem futásra használt darab, akkor ruházzunk be egy újra) és pulzuskontrollal álljunk neki óvatosan céljaink megvalósításának. Futás témánkat hamarosan folytatjuk, akkor már konkrét edzés tervekkel, praktikus tanácsokkal és a táplálkozás rejtelmeivel.

 

Fotó: journalito.com