Jump to content

Pörgessük fel anyagcserénket!

2012. 01. 31. 13:00

Minél több anyagcsere fokozó módszert építünk be hétköznapjainkba, annál biztosabbak lehetünk, hogy nem fognak a kilók feleslegesen rakódni. Hadat üzenve a zsírpárnáknak néhány meglepő tény következik diétákkal és a testmozgással kapcsolatban.

Különösen télen, amikor az édesség utáni vágy fokozottabb, hajlamosabbak vagyunk ellustulni. Nem kell sem az étkezésben drasztikus változásokat beiktatni, sem annyi sportot, amennyi energiánkból telik. Csupán anyagcserénket kell ösztönözni.

Az anyagcsere sebessége azt jelenti, hogy milyen gyorsan égeti el a szervezet a bevitt kalóriákat. Ha a nap folyamán 1800 kalóriát eszünk, és a szervezet mind az 1800 kalóriát elégeti, akkor a testsúly nem változik. Ha csak 1500 kalóriát éget el, akkor egy idő után a szervezet hízásnak indul. Az anyagcsere fokozásával viszont egyre több fölösleget égetünk el. Ezzel kapcsolatban igazságok és tévhitek következnek.

Igaz - Testünk télen is csúcsformában lehet

Úgy érezzük, hogy gyengék és fáradékonyabbak vagyunk? Télen kevesebbet mozgunk, inaktívabbak vagyunk, így anyagcserénk is változik, azaz lassul. Emellett az ünnepek (karácsony, szilveszter, farsang) könnyen elcsábítanak és hozzászoktatnak a süteményekhez. Ha már megengedjük magunknak, nem árt le is dolgozni. Egy kis futás a szabadban jót tesz, hogy anyagcserénket gyorsítsuk. Még egy plusz pont, hogy a hidegnek köszönhetően több energiát égetünk futás közben.

Tévhit – Drasztikus fogyókúra - gyors eredmény

Testünk gazdaságosan működik. Eltárolja a felesleges energiát, mégpedig zsírrá alakítva a szénhidrátokat. Ha kevesebbet fogyasztunk, akkor tartalékainkhoz nyúl a szervezet. De ha nagyon kevés kalóriát viszünk be, testünk túlélésre kezd berendezkedni, ezért még jobban ragaszkodik a lerakódott zsírszövetekhez. Ezért a drasztikus éhezés helyett elegendő 300 kalóriával csökkenteni napi adagunkat, a yo-yo hatás is ezzel kerülhető el. Napi háromszori étkezés a „sok kicsi sokra megy” elve alapján jobb megoldás, mint az éhezés. Ha pedig egyszer-egyszer valamilyen ünnepi lakoma alkalmával jól teleettük magunkat, ellenintézkedéseket kell tenni. Akkor sem a hűtőszekrény lelakatolása a megoldás, hanem mondjuk másnap egy gyümölcsnap, vagy aktív sportolás, kinek mi a szimpatikus.

Igaz – 10 évenként lassul anyagcserénk

Általában 35 éves kor fölött lassulni kezd anyagcserénk az izomszövet fokozatos csökkenésének következtében. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk kevesebb energiát használ fel, így vagy többet kell mozogni, vagy kevesebbet enni, ha nem akarunk párnácskákat növeszteni. A lényeg, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően állítson fel szabályokat. Akár egy esti séta vacsora helyett, vagy elhagyni a tortát ebéd után, vagy nem enni szénhidrátot vacsorára, stb.

Tévhit – Rendszeres sport feltétlenül szükséges

Azok, akik nem sportolnak rendszeresen, nem tesznek egészségükért? Akkor nem érvényes ez az állítás, ha a mindennapi életben taktikai okokból felhagyunk a kor technikai vívmányaival, mint a mozgólépcső, lift… Aki így él, az annyi kalóriát éget, mint aki célzott sportot végez.
Tipp: legalább 30 perc tempós gyaloglás minden nap pozitív hatást gyakorol az egészségre és az anyagcserére.

Az anyagcsere sebessége komolyan befolyásolhatja a testsúlyt. Sebességéért hormonrendszerünk a leginkább felelős, ezen kívül az életkor, nem, hőmérséklet, káros szenvedélyek, stressz, fizikai aktivitás, hőmérséklet, szóval szinte minden. Itt volnának a legfontosabb tudnivalók, hogyan gyorsíthatjuk, és mi lassítja anyagcserénket.

 

Amitől lassul anyagcserénk

Ülő munka: Testünknek kevesebb kalóriára van szüksége, így lelassul anyagcserénk.

Nem megfelelő táplálkozás: Táplálkozzunk tudatosan és egészségesen. Kerüljük a nagyon sok hús fogyasztását, helyette válasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket, mert a sok rost felgyorsítja az emésztést.

Különböző gyógyszerek: Például fogamzásgátlók, antidepresszánsok.

Harmincas éveinktől anyagcserénk lassul: Csökken tízévenként körülbelül egy százalékkal. Testsúlyunk megőrzéséhez évente tíz kalóriával kevesebbet kell fogyasztanunk.

Méreganyagokkal felgyülemlett szervezet: Több szervünk is keményen dolgozik a közömbösítésükön, kiválasztásukon. Ha évente legalább egyszer beiktatunk egy méregtelenítő kúrát, és odafigyelünk, hogy kevesebbet vigyünk be szervezetünkbe, máris tehermentesítjük magunkat.

Stresszes életmód: A szervezet úgy reagál a stresszhelyzetekre, hogy lelassítja az anyagcserét, és elkezd zsírt raktározni. Találjuk meg azt a módot, amivel ki tudunk kapcsolni, ami feltölt, megnyugtat.

 

 

Ami fokozza anyagcserénket

Fehérjék: a fehérjék segítenek, hogy izmosabbak legyünk, és minél több az izmunk, annál gyorsabb az anyagcserénk. Ezért úgy állítsuk össze étrendünket, hogy 20-25 százaléka fehérje legyen.

Kardió edzés: HIIT - ez a kardió edzés egyik típusa, ahol intenzív és kevésbé intenzív szakaszok váltakoznak. Így a hagyományos kardió edzéssel ellentétben a felgyorsult anyagcserénk közvetlen edzés után nem áll vissza normál értékére, hanem még sokáig fokozott állapotban marad. Futásnál például ha 1 percig normál sebességen szaladunk, utána 30 másodpercig – 1 percig rohanunk, majd visszaállunk normál sebességre, és ezt párszor megismételjük, akkor ezzel annyira összezavarjuk a szervezetet, hogy edzés után még órákig nem tud magához térni. Ezzel több kalóriát égetünk, mint normál tempójú futással.

Súlyzózás: Súlyokat emelni, mégpedig amennyit csak bírunk, a legjobb módja anyagcserénk gyorsítására. Szakértők szerint egy súlyzókkal végzett kemény edzés után anyagcserénk még sok órán át fokozott állapotban marad. Ez azért van, mert a súlyok és a megfeszített erőlködés annyira kimerítik a szervezetet, hogy extra időre van szüksége ahhoz, hogy helyrejöjjön.