Jump to content

Ha nem akarsz gurulni januárban…

2016. 12. 26. 18:00

A gyerekeknek már megkezdődött a téli szünet, de azok a szerencsések, akik nem dolgoznak két ünnep között, szintén otthon lehetnek szeretteikkel. Ilyenkor többször, sűrűbben nyitódik az hűtő ajtaja, ráadásul ünnepi ebéd és vacsora menüje terheli gyomrunkat. Csináld úgy, hogy legyen egészséges és finom a karácsonyi étel.

A karácsony és a szilveszter ünnepe a családi eszem-iszomról szól legtöbb helyen. Kényelmesen nekiülve, minden gondot elengedve adjuk magunkat át a jólétnek, a szeretet ünnepének magunkat. Amíg a gyerekek az ajándékoknak örülnek, mi felnőttek már sokkal jobban értékeljük azt, ha a család együtt lehet. Az összejövetelt azonban általában nagy készülődés előzi meg. Akár napokkal korábban megkezdjük az ünnepi menü összeállítását. Cseppet sem biztos, hogy a kímélő üzemmódba kapcsolunk ilyenkor. Megvannak a tipikus ünnepi fogások. Lehet, az évnek csak ebben a szakában fogyasztjuk ezeket az ételeket, így igyekszünk megtelni annak ízével. Napokon keresztül tömjük magunkat mindenfélével. Ha több családi étkezésen is megfordulunk és még otthon is tömve van a hűtő, akkor ne csodálkozzunk, ha január elején jelentkezik néhány plusz, nem kívánt kiló.

Lehet azonban egészséges ételt a gyomorterhelők közé beiktatni. A tyúkhúsleves például igazán laktató, vitaminban, rostban gazdag, könnyű étel. Még a megfázásos megbetegedések kellemetlen tüneteire is jó hatással van, hiszen erősíti az immunrendszert, mellette pedig a gyomornak is üde könnyebbséget jelent.

Az ünnepi étkezések egyik alapanyaga a hal lehet. Ha a halételt heringből készíted el, akkor hasznos zsírokat engedsz a magad és családod szervezetébe bejutni. Kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat, amely csökkenti a koleszterinszintet és így véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Természetesen nem csak a hering ehető, hanem más halételeknek is az asztalon van a helye. Ugyanúgy sok hasznos zsírt tartalmaznak. Általuk a télen, napfény hiányában nehezebben hozzájutható D-vitamin is könnyebben termelődik szervezetünkben.

Ha káposzta, akkor nemcsak a töltött káposztára lehet gondolni. Kétségtelen azonban, hogy a disznótoros időszakban, a karácsonyi asztalról nem hiányozhat. A savanyú káposzta igazi vitaminbomba, amelyet másképp is fel lehet használni, de ugyanúgy felhasználható még a kelbimbó, a vörös káposzta, a brokkoli, a karfiol. Színesítik és egészségessé teszik ételeinket.

Ha ennél valamit, de a karácsonyi napok megterhelték a gyomrodat, akkor érdemes valamiféle gabonából finomságot készítened. A zabkása, a tönkölylisztből készített bármilyen étel jó hatással van a gyomorra.

Fogyasszatok sok gyümölcsöt. A banán, az alma, a narancs, a mandarin, a kivi legyen minden napotokba beépítve. A szaloncukor is csak egy ideig finom. Ha már rá sem tudtok nézni, akkor egyetek gyümölcsöket.

Cukrozott előállított szénsavas és rostos üdítők sora sorakozhat az ünnepi asztalon. Legalább otthon ne ilyet igyatok, hanem főzzetek teát. Ezt a tendenciát pedig követheted egész szünet ideje alatt, ha mellőzni akarod magadon és családodon a plusz kilókat.

(Forrás: marmalade.hu | blog.bytplus.com, chroniclelive.co.uk/képek)