Jump to content

Imádsz utazni, de az idegenben alvás már kihívás?

2024. 03. 10. 19:00

Kétféle ember van: akinek egyáltalán nem okoz gondot idegen ágyban aludni, és aki teljesen kikészül attól, ha nem a saját ágyában alszik.

Osztálykirándulás, családi nyaralás és mégsem a jó érzés motoszkál benned? Sokan élik meg negatívumként, ha máshol kell aludniuk. Hiába imádnak új helyeket felfedezni, az idegen környezetben és ágyban való alvás kihívások elé állíthatják. Miért érezhetjük magunkat olyan rosszul idegen környezetbe, hogy nem vagy nem jót alszunk?

  • Környezet változása: az új helyen más az ágy, más illatú az ágynemű, furcsa még csak benne feküdni is. A szoba hőmérséklete, a fényviszonya, a zajszintje is eltérhet a szokásostól.
  • Érzelmi stressz: Az idegen helyen való alvás idegenkedést válthat ki, ami egy stresszforrás és ez szorongás, a szorongás pedig kihat az alvás minőségére.
  • Biztonság érzése: Hiába tudjuk, hogy jó helyen vagyunk, az újdonság érzése párosulhat a veszély érzetével is.
  • Szokások és rutinok hiánya: Az otthoni környezetben mindennek megvan a maga helye és ideje, de idegen környezetben ez az egész felborul és kizökkent a komfortból.
  • Biológiai óra: Más környezetben még az alvás időszakát is máshogyan éljük meg. Az utazás, a sok inger, az idegen környezet mind hatással lehet ránk.

Ez az állapot olyan sokaknál fennáll, hogy külön nevet is kapott, méghozzá találóan az első éjszaka-hatásnak nevezték el. Kutatásokkal is igazolták, hogy idegen környezetben az elalvás is lehet nehézkes és a két agyfélteke is másképp működik. A bal agyfélte sokkal éberebb lehet, ha nem a megszokott környezetben zajlik az alvás. Készenléti állapotban van, azaz mindez egy védelmi funkció, amire, ha kell, azonnal tud reagálni az ember.

Az állatvilágban számos faj él hasonlóan, hogy csak az egyik agyféltekével pihen, amelynek szintén a védelmet, biztonságot hivatott megtestesíteni.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)