Jump to content

Őszi kerti rutin, így csináld!

2023. 11. 08. 19:00

Az idei ősz eddig elkényeztetett, de attól még tudjuk, hogy a tél közeleg és erre a növényeinket, a kertet is fel kell készíteni.

Az őszi hónapok az ideális időszak kerted felkészítésére a télre, hogy tavasszal egészséges növényekkel és egy rendezett kerttel büszkélkedhess. Az átültetéseket ilyenkor már talán mindenki elvégezte, de a szokatlanul enyhe időben még most sem késő. A védettebb, fagymentes helyre sem volt még szükség, vagyis a növények téliesítése sem késett el. Amit még érdemes azonban most megtenni:

 

Levélrakás: a folyamatosan hulló színes levelek rendszeres munkát adhatnak a kertben és az utcán is. Gyűjtsd össze a lehullott leveleket a fűről és a növényágyakról. A levélhalom talajban rothadva tápanyagokat szolgáltathat a növényeknek. Ha van elég hely a kertben, akkor menedéket kínálhatsz a nálad megforduló állatoknak.

Növények visszavágása: vágd vissza a túlnyúló ágakat bokrok és fák, valamint évelők esetében. Távolítsd el az el hervadt növényi részeket, hogy a kert rendezett és egészséges legyen.

Szaporítás: az átültetés és téli helyre szállítás során a szaporítás is megtörténhet dugványozással vagy osztással. Ez a jó alkalom arra, hogy új növényeket hozz létre vagy meglévőket megsokszorozz.

Fagyérzékeny növények védelme: a mozgatható növényeket fagymentes helyre vidd, de ha a kertben olyan növényeid vannak, amelyek fagyérzékenyek, akkor védd meg őket úgy, hogy betakarod azokat szárát szalmával, vagy akár az egész növényt befedheted fagyálló fóliával.

Fák védelme: ellenőrizd a kertben található fákat jegesedés idején. A fiatalabbak gyenge ágait szabadítsd meg a jégtől, nehogy letörjenek. Ugyanígy járj el hó esetében is.

Kerti eszközök gondozása: takarítsd meg és tartsd karban a kerti eszközeidet. Érdemes a gereblyét, lapátot és kerti ollót tisztítani, olajozni, és élesíteni. Zárd el a kerti csapot, hogy a fagyott víz kárt ne tegyen abban.

Komposztálás: a háztartásban folyamatosan képződik komposztálni való anyag, így azzal is érdemes foglalkozni, hogy tavasszal fel tudd használni.

Vízelvezetés: tisztítsd meg a lefolyókat, az ereszeket és csepegtetőrendszereket, hogy a víz szabadon tudjon áramolni.

Medence, kerti tó: a medence lefedése már ideális lehet, de az enyhe időben a tóval még nem kell különösebben foglalkozni.

Időt és energiát kívánnak tőlünk ezek a feladatok, azonban ez a titka annak, hogy tavasszal szép és egészséges kert fogadjon.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)