Jump to content

Szimpla lakhely vagy szeretett otthon?

2023. 01. 22. 19:00

Otthon, édes otthon. A menedék. Az a hely, ahová szívesen megyünk haza a munkából és olyanná alakítjuk, hogy abban komfortosan, kellemesen érezzük magunkat. És ha nem így van?

Éltem olyan helyen, hogy haza mentem, de mégsem voltam otthon. Mintha a lelkemet máshol hagytam volna és csak a testemet vittem volna oda. Nem volt jó érzés. Aztán elköltöztem és hazaértem.  Azonban voltam már olyan házban is, amely csodálatos volt és kellemes volt oda belépni. Egészen addig éreztem így, amíg a háziak meg nem jelentek. Ők is valahol máshol hagyták a lelküket. Nem is értettem. Tényleg tökéletes ház, a berendezésből és úgy általában a ház megjelenéséből is azt szűrtem le, hogy itt minden rendben van.

A tulajdonosokban azonban alig volt élet, pláne nem öröm. El is gondolkodtam, hogy milyen lennék, ha ez az enyém lehetne. Lehet, hogy én is ilyenné válnék? Ebben a pillanatban pedig ráeszméltem, hogy milyen jó nekem az én kis fészkemben. Takaros, de mindenem megvan. És ami lényeg, hogy volt benne élet. Méghozzá az én életem, mert nemcsak a testem költözött oda be, de a lelkem is.

Jól tudjuk, hogy csak úgy, felelőtlenül nem tudunk ugrálni. Egy ház vagy lakásvásárlás pedig életünk meghatározó momentumai, amelyik nem történik meg túl gyakran. Vagyis előfordulhat, hogy a szomszédság vagy az utca nem éppen a legjobb, de a saját otthonunkban is érezhetjük kellemetlenül magunkat.

Az a baj azzal, ha a saját közegünkben is depressziósak, szorongóak vagyunk, hogy akkor hol találhatnánk nyugalomra? Ha a költözés, új otthon vásárlása nem opció, akkor bizony a meglévővel kell gazdálkodnunk. Barátságosabb, otthonosabbá kell tenni annak érdekében, hogy ott jól érezzük magunkat.

Lehet, hogy csupán annyi elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, hogy a helyiségek színein változtatunk. A kórházi fehér helyett lehetséges játszani a színekkel, amelyek jó hatással lehetnek a mentális egészségünkre is. Ugyanakkor a túlzsúfolt terek, helyiségek is stresszforrásként hathatnak ránk.

Nem átlátható az otthonod? Túl sok a porfogó kacat? Nem férsz a bútoroktól? Szelektálj, szabadíts fel helyet, tedd levegősebbé! Lehet, hogy némi átrendezés is elegendő ahhoz, hogy jobb legyen az otthon atmoszférája. Maga a változás a lelkünkre is jó hatással lehet ránk. Úgy változtatni valamin, hogy az csak energiába kerül, pénzbe nem, jó érzés és mégis módosítja a megszokottat.

Csak biztatni tudunk, hogy ha nem érzed magad jól otthon, akkor változtass a környezeteden! Vigyél újdonságot, változást ahhoz, hogy te magad is változz és jól érezd magad az otthonodban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)