Jump to content

Csak jó sonkát tálalj húsvétkor! Hogyan válassz, készítsd?

2022. 04. 08. 19:00

A húsvét elmaradhatatlan eleme a kölni, a hímes tojás és a sonka. A legutóbbi esetében kulcsfontosságú az íze és az állaga.

A húsvéti sonka akkor jó, ha az omlós és igazán ízletes. A boltok ebben az időszakban bőségesek választékban, de nagy a rizikója annak, hogy ami ínycsiklandozón néz ki, az vajon legalább olyan finom is?

Azért, hogy ezt a rizikófaktort a lehető legkisebb mértékre lehessen csökkenteni, érdemes olyan sonkák között válogatni, amelyek félbe vannak vágva, így rálátásunk adódik arra, hogy lássuk a zsír- és bőrréteg vastagságát.

Maga a kimért tételek is nagy szórást mutatnak, hiszen kisebb darabot is választhatunk, de egy nagyobb család nagyobb súlyú sinkával is hazatérhet.

Érdemes a sonka színét is megfigyelni. A füstölt sonka akkor jó, ha a színe sötét rózsaszínes és az egész ilyen, azaz nincs benne véraláfutás. A bőr esetében ugyancsak azt kell figyelni, hogy sérüléstől és szőrtől mentes legyen, vagyis egységes és guszta legyen. Ügyeljünk arra is, hogy címke legyen rajta, mert ez alapján beazonosítható a készítése, lezárása. Kerüljük el a gyorspáccal készített sonkát. Ha nem is akarunk, tudunk sonkát saját kezűleg készíteni, a gyorspácos megoldást akkor is kerüljük el.

Ha pedig arra szánjuk rá magunkat, hogy mégiscsak sonkát főzünk, akkor van néhány tanácsunk. Mindenképp érdemes már a főzés előtt beáztatni a vásárolt sonkát. Előző estére hideg vizes fürdőt kell vennie a húsnak. Másnap, amikor nekikezdünk a főzésnek, akkor mérjük le s sonkánkat. Ahány kilót nyom a hús, annyi liter vízben főzzük. Nem kell lobogó víz. A legjobb, ha csak gyöngyözik és a főzővízbe kerüljön babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma és néhány fűszer. Ez lehet bors, kömény, kakukkfű, de be lehet vetni mást is.

Időt kell szánni a sonka elkészülésére, ugyanis számolni kell legalább 4-5 óra főzési idővel. Ez azonban függ a hús súlyától. Az biztos, hogy akkor készült el, ha a villa könnyen csúszik benne. Ha ez megvan, akkor a főzővízben hagyjuk kihűlni a sonkánkat és csak ezután érdemes felszelni, mert így maradnak egyben a szeletek.

Az a jó a sonka főzésében, hogy a megmaradt léből további finomság készülhet: ragulevesek, bableves vagy krumplileves alapját adhatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)