Jump to content

Hagyd el a húst hetente többször

2022. 01. 18. 19:00

Az ember fogazata mindenevő, amelybe természetesen a húsfogyasztás is beletartozik. Emellett a rostokban gazdag, egészséges magvak, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is szükséges.

A legtöbb családban a húsalapú étkezés van jelen és csak néha iktatunk be húsmentes napokat. Márpedig, ha megpróbálunk egészségesen, ráadásul fenntarthatóbb módon étkezni, akkor ideje többet megtudni arról, hogy miért is jó ez.

Annyi biztos, hogy megnőtt a húsfogyasztás, amely azt jelenti, hogy míg korábban heti szinten csak egyszer fogyasztottunk húst, az mára már azt jelenti, hogy naponta fogyasztjuk.  Egyre többen igyekeznek minimalizálni a húsfogyasztást. A legtöbben egészségügyi okok miatt próbál átállni egy új étkezési irányzatra, de más okai is lehetnek:

Az egészségtudatos életmódba beletartozik az is, hogy a feldolgozott húsokat és általában a vörös húsokat mellőzik, vagy ritkázzák. Ezek az alapanyagok ugyanis megnövelik a vér koleszterinszintjét, gyulladásokat okoz a szervezetben és még a daganatos betegségek kockázatát is megnövelik.

Sokakat riaszt el az állatokkal való olyan viszony, amely szerint csakis a haszon miatt, húsáért, bőréért, tejéért, tojásáért tartanak. Amikor eléri az állat a súlyát, vagy kiörgedett, akkor levágják. Vagyis egy nagyon nyomós érv, hogy a húst mellőzik, az etikai okokra vezethető vissza. Ebbe a kategóriába tartoznak a vegetáriánusok, akik elutasítják a húsfogyasztást. A vegánok ennél is keményebben gondolják, egyáltalán állati eredetű termékeket nem esznek.  

A hús napi szintű elhagyása azért is szimpatikusnak tűnhet, mert ezzel az életmód is fenntarthatóbbá válik. Vagyis, ha kevesebb hús fogy, nincs szükség akkor mezőgazdasági területekre sem, hogy az állatok számára takarmányt tudjunk előállítani. Sőt ezáltal a mezőgazdasági gépek használata is csökkeni fog, az állattartás amúgy is hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár, ami káros az üvegházhatásunkra és több erőd, mező maradna.

Bármelyik ok is vonzó számodra, sokat teszel magadért és a környezetedért is azzal, ha egy étre beiktatsz húsmentes napokat. Az emésztés jobbá válik ilyenkor, mert a tápanyagot mással (zöldséggel, gyümölccsel, magvakkal) fogod pótolni. Alacsonyabb lesz a koleszterinszinted, de lehet, hogy az energiád is. Ezt pótolni szükséges ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, ezért fehérjében gazdag növényekkel lehet pótolni.

A húsmentes napokhoz vásárolj friss zöldségeket és gyümölcsöket. A piacon mindezt megtalálod és még kapcsolatokat is építhetsz, ráadásul a helyi termelőket segíted és biztonságos helyről jutsz hozzá az alapanyagokhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pexels)