Jump to content

Ne tétlenkedjünk a kertben

2020. 09. 11. 19:00

Észrevettétek, hogy egyre rövidülnek a nappalok? Reggelente már szükséges egy kabát, délután pedig nyáriasra vetkőzhetünk. Tipikus kora őszi napokat élünk.

A kora ősz nemcsak a mi életünkben jelenik meg, hanem a kertben is. A gondozott, igényes kertben most is találunk munkát. Egyes növények most érlelik meg gyümölcsüket, így az alma és a körte begyűjtésének idejét élhetjük. Amint a gyümölcsök elérték a fajtájukra jellemző színt és nagyságot, egy könnyű csavarással eltávolítható a fáról. Innen tudjuk, hogy a gyümölcs megérett és szüretelhető. Ennek időszaka van most, tehát akinek kertjében almafa van, az már szedheti a gyümölcsöt. A konyhában pedig készülhetnek a kiváló, almából készült ételek, finomságok. A mennyiségtől függően akár befőzni, lekvárt készíteni is lehet.

A konyhakerti növények közül is több ilyenkor terem, így most érhet paprika, paradicsom a kertünkben, amelyet le kell szedni. A kései vetésnek köszönhetően más zöldségek is ilyenkor takaríthatók be.

Metszés

Szeptember annak is az időszaka, hogy egyes fákat megmetsszünk. A cseresznye és a meggy is ilyen. Ha következő évre jó termést szeretnénk, akkor a metszést szükséges megejteni. A veteményeskert is munkát kíván tőlünk szeptemberben. A petrezselyem, a spenót és a sóska ültetésének ideje van ilyenkor.

Virágágyás

A virágoskert is gondozásra szorulhat, hiszen az egynyári növényeket már most érdemes eltávolítani. Az évelő növények körül is lehet munka. Ezeknek a növények szétültetését is ilyenkor kell megtenni, különben a kívántnál nagyobb terjedelmű bokorrá válnak. A szétöltetés után többszöri öntözéssel szükséges biztosítani a gyökeresedést. Szakszerű ellátásban kell részesíteni növényeinket ahhoz, hogy jövő tavasszal életre tudjanak kelni. A rózsák tövét például homokkal körbe lehet temetni, hogy majd a téli fagytól így óvjuk meg. Az örökzöldeket is meg lehet nyírni, ezzel az segítjük elő, hogy a fagy, a leesett hó ne deformálja el. Az utolsó fűnyírás időszakát élve érdemes azt megejteni. A cserjék és fák ültetésének is időszaka lehet az ősz, így ha tervben van új fa telepítése, azt most érdemes megtenni.

Avargyűjtés

Habár még csak alig kell a leveleket gyűjteni, de annak időszaka is nemsoká bekövetkezik. Érdemes azt folyamatosan végezni, hogy rendezett maradjon a kertünk és ne egyszerre kelljen megbirkózni a levélrengeteggel.

Sziklakert, kerti tó

A sziklakerti növények visszavágása is megtörténhet. A lombhullató növények esetében nem is szükséges megvárni, hogy a levelek hullani kezdjenek. A kerti tavat is téliesíteni szükséges. Amennyiben arra lehetőség van, akkor a vizet teljesen érdemes leengedni, hogy így is ki tudjuk takarítani az alját.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)