Jump to content

Fenntarthatóság minden fronton

2020. 09. 04. 19:00

Sokat hallunk a környezetvédelem fontosságáról. A saját életünkben is megjelenhet a környezettudatosság minden szinten. Ösztönösen vágyunk a természetes iránt.

A környezettudatos szemléletet otthon is lehet gyakorolni. Ha nem is egyszerre, de szép apránként át lehet alakítani a lakásunkat és az életmódunkat olyanná, hogy jól járjunk mi is, de a természet se sérüljön. A fenttartható háztartás vezetése égetően fontos, ha a környezetünket meg szeretnénk védeni és tartani azért, hogy a további generációk számára is élhető maradjon ez a bolygó. Ezt a tudatosságot minden szinten érvényesíteni lehet.

A berendezés

A fenntarthatóság lakberendezés szempontjából azt jelenti, hogy nem halmozunk fel otthon minden vackot, hanem csak olyan bútorokkal és eszközökkel szereljük fel a környezetünket, amelyek szükségesek és ki is használjuk azokat. Nemcsak erre kell figyelnünk, hanem a minőségre is. A minőség ugyanis általában tartósságot is biztosít, így nem kell sűrűn cserélni a tárgyakat és ezzel a környezetet terhelni. Ami csak lehet, újrahasznosított anyagból készült termék formájában vásároljunk meg. A fenntartható otthon tehát preferálja a tartós tárgyakat, berendezéseket, ennél fogva pedig az egyszerhasználatos termékek szóba sem jöhetnek.

Vásárlás

Ahhoz, hogy valami is haza kerüljön, általában meg kell vásárolni, így sok minden dől el már akkor. A napi szintű bevásárlás főleg élelmiszerre korlátozódik. Mivel naponta járhatunk boltba, legyen nálunk vászonszatyor, hogy ne kelljen minden alkalommal műanyag szatyrot vásárolni. Lehetőleg szorítkozzunk arra, ami tényleg szükséges, és ezt segítheti az előre megírt bevásárlólista. A konyhában szelektálva gyűjtsük a hulladékot és a természetes hulladék a komposztálóba kerüljön.

Tisztítás

Minden területen törekedjünk a lehető legtermészetesebb tisztítószerek használatára. Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ha nem is találunk az üzletben ilyen terméket, akkor az internet segítségével saját magunk, otthon megtalálható anyagokból is tudunk tisztítószert készíteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)