Jump to content

Tükör, több, mint berendezési eszköz

2020. 05. 13. 19:00

Számos berendezési tárgy az otthonunkban a kényelmet, a dizájnt szolgálja, és teljesen természetesnek vesszük, hogy az otthonunk berendezésekor mivel szereljük fel a házat.

A szekrény, az ágy, az asztal, a székek, a fotel és a polcok alapdarabok, de ne feledkezzünk meg a tükörről, mint berendezési tárgyról, amely hiteles képet adhat arról, hogy áll rajtunk egy-egy ruha, ezenkívül a térnövelő hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Amikor még nem volt tükör, az emberek akkor is megpróbálták magukat megnézni fényes felületű, tükröződő tárgyakban. A legtermészetesebb és a legrégebbi tükör a vízfelület. Abban csak akkor látjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ha sima a vízfelszín. A régebbi korban tilos volt követ dobni a tó vizébe, ha abban valaki nézte magát, mert azzal balszerencsét hoztak rá és a lelkét is bántották azzal. A vízben látott tükörképet valójában a lélekként tartották számon.

A régebbi korokban lehetett a háznál kerek tükör, amelyben a saját lelküket vizsgálták az emberek. A tükrök fontos kellékek voltak már az ősi időkben is. Még a sírokban is találtak kerek tükröket. Ezeket nevezték lélektükörnek, de a városhatároknál lévő kapukon is fellelhető volt az úgynevezett kaputükör. Ezzel azt kívánták elérni, hogy a településre belépő idegen nézzen bele saját lelkébe, vizsgálja meg, hogy milyen szándékkal akar élni. A tükörképben a lelket látták, de a lélek fejlődését is segíti, hiszen önvizsgálatot tarthatunk.

A tükröt nemcsak a lélek vizsgálatára tartották alkalmasnak, hanem szellemi átjárónak is gondolták. A tükörrel tehát jósolni is lehet és számos babonát is a tükör köré szőttek, amelyek közül még ma is ismert néhány. A tükör épségére vigyázni kell, mert balszerencsét jelent. Az egyedülállók számára a törött tükör 7 év magányt is jelenthet.

Minden háznál van legalább egy tükör, amelyben megnézhetjük, hogy a felvett ruha hogy áll rajtunk, ám a tükör kiválasztása és elhelyezése inkább esztétikailag fontos kérdés. Nem árt pedig, ha figyelünk arra, hogy szabályos alakú, ép tükröt helyezzünk ki az otthonunkban és legyen az mindig tiszta. A lakásunk keleti oldalára kihelyezett kerek tükör jó szolgálatot tehet az otthonunk energiájának szempontjából. Az így elhelyezett tükör ugyanis tiszta energiát sugároz szét az otthonunkban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)