Jump to content

Apró szokások, amelyek kiengedik a pénzt a kezeink közül

2019. 10. 28. 19:00

A szokásaink befolyással vannak napjainkra. Ezek a rutinszerűen működő szokások azonban nem biztos, hogy gazdaságosak vagy jótékonyak. Ideje szétnézi a házunk táján.

Akkor élünk igazán, ha tervezünk, ha van, ami motivál, mert akkor jó eséllyel azért küzdeni fogunk. Ez ad mozgatóerőt a napjainkhoz. Sok mindenhez pénz szükséges, tehát nem árt spórolni.

A spórolás több ponton megkezdődhet az életünkben. Olyan esetben is, amely szokás meg berögzült mindennapjainkba, nem is gondolnánk, hogy azon lehetne mit lefaragni.

Igyekszünk kevesebb vizet fogyasztani, vagy legalábbis csak annyit felhasználni, amennyit szükséges. Lekapcsoljuk magunk után a villanyt, ha már nem kell. Ezek alapvető mozzanatok, de a konyhában is sokat megspórolhatunk. Ha csak havi egyszer ejtünk meg nagybevásárlást, akkor a romlandó élelmiszerekkel ügyesen kell bánni, beosztani. A kidobott élelem ugyanis nemcsak az élelem pocséklása, hanem felesleges pénzkidobás. Amikor boltba megyünk, ügyeljünk arra, hogy maradjunk az előre megírt listán szereplő termékek beszerzésénél. Se több, se kevesebb nem kell. Kenyérféléből is annyit vásároljunk, ami biztosan el fog fogyni.

Étteremben enni nem spórolós megoldás, de a készételek vásárlása sem. Ráadásul gondolj csak bele, mennyi felesleges műanyag hulladékkal szennyezzük így a Földet. Sokkal jobb otthon készített ételből enni másnap a munkahelyen.

Ez igaz a kávé esetében is. A reggeli kávé sokak esetében szeánsz. Ügyeljünk arra, hogy maradjon otthoni szokás és a nagy kapkodásban ne abban lássuk a lehetőséget, hogy majd valahol megiszol egy feketét. Nemcsak plusz pénzkiadás, hiszen otthon töredék áron kihozható egy kávé, de megint csak a műanyag hulladékról is szó van.

A számlák jönnek, ha akarjuk, ha nem. Fontos időben befizetni azokat, mert máskülönben felszámolhatnak plusz költségeket, késedelmi díjat, és a meglévő összegen túl kell fizetni. Ez nem spóroláshoz vezető út.

Milyen telefonszolgáltatásod van? Ingyen beszélhetsz szeretteiddel? Feltétlenül használd ki. Ha azonban nem így van, akkor érdemes ingyenes csevegőket használni és azon tartani a kapcsolatot barátokkal, családdal egyaránt. Talán ezt be sem kell mutatni, hiszen nagyon sokan így kommunikálunk.

Ne csak megtakaríts, hanem legyél környezettudatos is. Bevásárlásaid során, sőt általában legyen nálad vászonszatyor, amelybe belepakolhatod a megvásárolt termékeket. Nem kell minden alkalommal vásárolni műanyag szatyrot.

Rabolj rá az akciós termékekre. Így is le lehet faragni a havi kiadásokból.

Ha csak teheted, használj kerékpárt vagy tömegközlekedési eszközt munkába utazáshoz. Az utazást a legtöbb munkaadó anyagilag támogatja. A gyaloglás vagy a kerékpározás ingyenes, és még az egészség érdekét is szolgálja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)