Jump to content

Szagok helyett illatok

2019. 05. 29. 19:00

Önkéntelenül is összevonjuk szemöldökünket, ráncoljuk homlokunkat és felhúzzuk orrunkat, ha valami szagosat érzünk. A kellemetlen szagoknak otthonunkban nincs helyük, de ha vegyszerektől mentesen szeretnénk jó illatokat, akkor adunk néhány ötletet.

Nincs macska a háznál, mégis van odahaza macskaalom? Aki így tesz, az már tud valamit. A macskaalom ugyanis nemcsak felszívja a nedvességet, de a szagtalanításban is segít. Egyes helyiségekben érződhet kellemetlen szag, amelyet okozhatja a nedvesség is. A tálkába kihelyezett macskaalom abban segíthet, hogy magába fogadja ezeket a kellemetlen illatokat, nem utolsó sorban a nedvességet.

Mi az, amely minden konyhában megtalálható, ételeink javához felhasználunk, fehér kristályos anyag és nem a kristálycukor? Bizony, a só, amely ugyancsak alkalmas a nedvesség elszívására, valamint a kellemetlen szagokat is eltüntetheti. A konyhai munkálatok során keletkezett pára, füst semlegesítésére is alkalmas, de egy felújításkor, a festés után is érdemes a helyiségekbe sót kihelyezni. Hamar megszünteti a mindent átjáró festékszagot.

A legtöbbünk reggeli rutinját a kávézás indítja. A kávézacc jól hasznosítható anyag a szagok megszüntetésében is. Semmi más dolgunk nincs, mint egy edénykébe kiönteni a kifőtt kávé után megmaradt zaccot és abba a helyiségbe tenni, ahol szeretnénk a szagokat semlegesíteni. A kellemetlen illat helyét átveszi a kávé.

Olykor maguk a bútoraink azok, amelyek a kellemetlen szagokat kiadják magukból, ezért az ecetes vízzel történő átdörzsölésükkel szagtalaníthatunk, és mellette még fertőtlenítünk is.

A hűtő azért van, hogy használjuk, ám szaggal is járhat. A szagok eltüntetése érdekében is érdemes használni ecetes vizet. Ezzel a módszerrel fertőtlenítünk, szagtalanítunk, és még a környezetünket is mentesítjük a vegyszerektől, amely az egészségünkre nézve is nagyon jó.

A környezettudatos illatosítás érdekében használjunk természetes aromákat. Citrom vagy narancs szeletelése után talán még sokáig érezhető otthonunkban a citrusillat. Ha szeretnénk ezt tartósabban érezni, akkor vásároljunk illóolajakat, és egy permetező fejű flakont töltünk meg vízzel, cseppentsünk bele néhány illóolajat a kiválasztottból, és kezdődhet a szagmentesítés. A még hatékonyabb verzióhoz a már felsoroltakon kívül egy kis pohár vodka is kerülhet. Az alkoholos italban található etilalkohol ugyanis a boltokban kapható légfrissítő termékekben is megtalálható. A házi változathoz tehát bátran adjunk némi vodkát.

A szobanövények nemcsak mini dzsungellé tehetik az otthonunkat, hanem a levegő tisztításában is nagyon nagy szerepük van. A pálmák különösen azok a növények, amelyek a szagtalanításban is segítenek és még tartani sem olyan nehéz.

A szódabikarbóna mindenhol hatékonyan szerepelhet, így a szagtalanításban is. Mellette még a sütőpor is hasonlóan segíthet a szagok semlegesítésében. Egy kis tálba öntünk vizet, és abban oldjuk fel az evőkanálnyi szódabikarbónát vagy sütőport. Ha jó illatot nem is varázsol, de a szagokat megszünteti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)