Jump to content

Nappali a szabadban, avagy a hangulatos erkély

2019. 05. 28. 19:00

Vártuk a tavaszt, mint a messiást. Most, amikor pedig már a tavaszban járunk, még mindig a napfényre vágyunk, mert olyan esős időszak köszöntött ránk, hogy a napfény csak ritkán cirógat bennünket.

Így talán az erkélyen sem tudunk kint tartózkodni annyit, mint szeretnénk, de arra ez az idő arra is lehetőséget kínál, hogy az erkélyünket újragondoljuk. Annyi bizonyos, hogy nem fog örökké esni az eső, így biztos számolnunk kell a jó idővel, amikor bizony kedvünk támadna kiülni az erkélyre. Nem mindegy, hogy ezt milyen közegben tesszük meg.

Amikor már kellemes a levegő, vágyunk arra, hogy kint lehessünk. A kertes házban élők ezt könnyebben meg tudják valósítani, de az erkéllyel rendelkező lakásokban is adott a lehetőség, csak tudni kell érvényesíteni egy erkélyt. Lényegében a nappalink megtoldását jelentheti a balkon, amely ráadásul a levegőre visz. Ezért érdemes úgy kialakítani azt a helyet, mintha a szobát vinnénk ki a napfényre.

Ha úgy rendezzük be az erkélyünket, hogy ott kényelemben tudjuk érezni magunkat, a kellemes kikapcsolódás helyszíne lehet, akkor érdemes annak megfelelően berendezni. Ennem értelmében szükség lesz ülő- és/vagy fekvőalkalmatosságra és nem árt egy olyan felület, amire pakolni lehet. Mondjuk elfér rajta a laptop, a reggeli kávé is helyet kaphat az asztalon, vagy az éppen aktuálisan olvasott könyv. Ha a nappali érzését szeretnénk a szabadba kihelyezni, akkor mindenképp érdemes szőnyeggel leburkolni az erkély padlóját, és az ülő, fekvőhelyek is kaphatnak plédet, és a kényelemhez hozzátartozó párnák egyben dekorációs elemet is jelenthetnek. A színek határa, valamint a különböző anyagok játéka teheti még kényelmesebbé, de a szemnek is vonzóbbá az otthonunk piciny szegletét.

Az erkély mit sem ér, ha nincsenek növények. A balkonunk nemcsak a nappalink kinti változata lehet, hanem a kis édenkertünk is. Még a mini erkélyekből is virágos csodát lehet varázsolni. Nem is érdemes elvesztegetni egy erkélyt sem úgy, hogy ne adjon helyet növényeknek. Akár dísznövények vagy fűszernövények is illatozóbbá, színesebbé és otthonosabbá teszik az otthonunknak ezt a kicsi részét.

Némelyik balkon olyan picike, hogy éppen csak egy asztalka és két szék fér meg kint, de a növényekkel, a színes szőnyeggel mégis könnyeddé, levegősebbé tehető. Ha az erély akkora, hogy oda polc is befér, arra kirakhatunk virágokat is, így optikailag növelhetjük a teret.

Amennyiben az erkélyt az egész nap folyamén tűzi a nap, és nincs az a növény amely épségben megmaradna ott, valamint sajnálnánk is az állandó tűző napnak kitenni azokat, akkor beszerezhető műfű és élethűnek tetsző dísznövények. Az igazival sosem fognak vetekedni, de szemet gyönyörködtető hatást még így is elérhetnek.

Az esti hangulatot lampionokkal, napelemes, ledes fényfüzérekkel mécsesekkel és gyertyákkal teheted még izgalmasabbá.

Nem is kell nagy befektetést végrehajtani ahhoz, hogy lakhatóvá tegyük az erkélyünket a jó időben. A meglévő, kopottabb bútorok is helyet kaphatnak odakint. A textíliák ápolnak, takarnak, dekorálnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)