Jump to content

Milyen a jó húsvéti sonka?

2019. 04. 15. 19:00

A húsvét közeledtét jelzi, hogy a tojásfestéssel és a húsvéti dekorációs ötletek árasztják el az internetnet és a boltokban is megjelentek a tipikusan ünnepi ételek, termékek: húsvéti csokitojás, csokoládé nyuszi, sonka.

Az ünnepi asztalról elmaradhatatlan a sonka. A tradicionális húsvéti fogásként megjelenő étel azért is volt kiváló és ésszerű megoldás, mert a nagyböjt utáni koplalás után igazi ínyencfalat volt a sonka, valamint a télen megejtett disznóvágásból elkészített sonka tavaszra, húsvétra éppen megért. Az elkészített sonkát füstölték és érlelték, és mivel úgyis böjtölés következett, így mire újból lehetett húst lehetett fogyasztani, a sonka is jó lett. Így vált a sonka is a húsvét egyik szimbólumává.

Bármelyik élelmiszerüzletbe lépünk be, már sorra várnak a megvásárolható sonkák. Többféle változatával találkozunk, így létezik a nyers, a már hőkezelt és a kötözött sonka is. Aki pedig nem figyel oda, az még a tarjából, karajból összekészített "sonkát" is a kosarába pakolhatja. Éppen ezért résen kell lenni a boltok kínálata terén, mert ha nem jó sonkát veszünk, bizony nem is az lesz az élmény, mint amire számítunk.

A jó húsvéti sonkának már a színe is árulkodó, mert az kívülről a bőre sötét bordó, a hús pedig szép rózsaszín. A legjobb, ha zsír is található rajta, de nem túl sok. Tapogassuk meg a sonkát, és ha azt tapasztaljuk, hogy az nem túl puha és nem is túl kemény, a bőr szépen megtisztított, jó lehet. Arra is ügyeljünk, hogy ne tocsogjon a csomagoláson belül a zsírtól, létől, de ne is legyen túl száraz. Az ilyen sonka látványától is csoroghat a boltban a nyálunk, és nyugodt szívvel a kosarunkba emelhetjük.

Az első feladat, a megfelelő sonka kiválasztása már megtörtént, de kész sonka nem létezik, úgyhogy ezzel még dolgunk lesz odahaza. Létezik egy sonkafőzési szabály, miszerint ahány kilónyi sonkánk van, annyi órán át kell a vízben főnie. Éppen ezért nekünk is méricskélni ildomos a sonkánkat.

A húsvét amúgy is tele van készülődéssel, így a sonkát sem csak úgy durr bele tálaljuk. Mielőtt főzni kezdenénk, előző esete már érdemes vízbe áztatni. A túlságosan sózott sonka így veszít a sós ízéből, és sokan így szeretik. Aki szereti az intenzív ízeket, az áztatás folyamatát ki is hagyhatja.

Ha jó sonkát szeretnénk fogyasztani, akkor a főzésre is oda kell figyelni, ami annyit jelent, hogy eleve hideg vízbe rakjuk bele a húst és lassú tűzön főzzük annyi órán át, ahány kilós. Sózni egyáltalán nem kell a főzővizet, de babérlevél és néhány gerezd fokhagyma kerülhet bele. Az igazán finom húsvéti sonkát nem szabad nagyon lobogó vízben főzni, hogy az állaga és az íze is a legjobb maradjon. Az elfőtt levet pótolni szükséges. Az ízek igazi összeérése érdekében a készre főtt sonkát érdemes a főzővízben hagyni, hogy úgy hűljön ki. Az elkészült és kihűlt sonka kivételével a főzőlevet is felhasználhatjuk, mert krémlevesekhez, bableveshez, más ételek elkészítéséhez is kiváló alap lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)