Jump to content

Megmaradt egy rakás szaloncukor? Használd fel másképp!

2018. 01. 06. 17:00

Még ma is érezheted magadon a karácsonyi dőzsölés velejáróit. Felszedhettél néhány kilót, nem kényelmesek a ruháid, nehezebb a mozgás, az ételekre sem úgy nézel mostanában, mint korábban. Megcsömörlöttünk, pedig a nyakunkon maradt egy halom bontatlan szaloncukor.

Nem szívesen dobjuk a kukába a megmaradt szaloncukrot, még akkor sem, ha ajándékba kaptuk. Mégiscsak édesség, mégiscsak a karácsonyi életérzést sugározza, ami jó, azonban megenni önmagában semmi kedvünk.

Ha egyáltalán nem gondolkodunk abban, hogy szívesen elfogyasztanánk a szaloncukrokat, akkor a megsemmisítésük helyett gondolkodhatunk valami másban, valami újban. Karácsony nem létezhet szaloncukor nélkül, ám van, amikor jócskán túllövünk a célon, és még tavasszal is jutna ebből az édességből. Ha ezt el akarod kerülni, akkor készíts belőle más finomságot.

Habár a gyerekek általában szeretik a szaloncukrot, de talán már ők sem fogyasztják olyan nagy elánnal. Ha a családban kedvelitek a tejberizst, vagy a tejbegrízt, az az egyik megoldási lehetőség. A gríz vagy a rizs kifőzése közben is bele lehet keverni a szaloncukrokat, de a tetejét is lehet vele díszíteni és egyben ízesíteni. Nagylyukú reszelővel a tejbegríz/rizs tetejét is dekorálhatod.

Imádjuk a muffint is, amely gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt. Ha pedig a muffint szívesebben fogyasztanád, de egy kis változatosságot szeretnél belevinni, akkor legyen szaloncukros.  A muffin elkészítése ugyanúgy megy, mint máskor, vagyis kell hozzá 30 dkg vaj, 30 dkg cukor és ugyanennyi liszt, 4 tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma,  2 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál tej és 1 citrom. A vajat a cukorral és a vaníliaaromával összedolgozod, majd hozzáadod a tojásokat. A lisztben elkevert sütőport beleszitálod a masszába, és a citrom héját is belereszeled. A nyolc evőkanál tejjel fellazítod a tésztát és hozzáadod a kisebb darabokra felaprózott szaloncukrot. A 200 fokra elmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütöd a szaloncukros muffint.

Egy idő után némelyik szaloncukor annyira megkeményedik, hogyha az ünnepek alatt nem fogyott el, később arra még kevesebb esély van. Mégsem kell ettől az édességtől sem megszabadulni. Főzz többféle pudingot, és rétegezz egy tálban a puding-keksz/babapiskóta-szaloncukorból. Nemcsak a babapiskóta vagy a keksz veszi fel a puding nedvességét, hanem a szaloncukor is, amely annyira megpuhul, hogy élvezetes lesz fogyasztani.

Találtunk egy jó receptet és egy kiváló megoldást arra, hogy hasznosítsd újra a megmaradt szaloncukrot. Hallottál már a szaloncukros püspökkenyérről? Ha nem, akkor most megosztjuk veled a receptet és az elkészítés módját is. Szükséged lesz 5 tojásra, 20 dkg lisztre, 40 dkg bármilyen ízű szaloncukorra és/vagy más olyan töltelékre, amit otthon találsz (ez lehet dió, mogyoró vagy étcsoki is), kicsi szódabikarbónára. A tojások sárgáit a liszttel, szódabikarbónával, a szaloncukorral (és más belevalókkal) összekevered, és a habbá vert tojásfehérjét hozzáadagolod. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntöd a tésztát, 180-200 fokon tűzpróbáig sütöd. Ezzel kész is a püspökkenyér a megmaradt szaloncukor felhasználásával.

Melyik ötlet lesz nálad a nyerő?

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com/képek)