Jump to content

Helytakarékos, térnövelő, avagy a építs dobogót

2016. 12. 08. 17:00

Sokan küzdenek otthonukban helyhiánnyal, ezért valami megoldást keresnek arra, hogy számos holmit el lehessen rakni, tehát helye is legyen, de ne legyen mindenki szeme előtt. Szolgálja a kényelmet és a praktikusságot. Ezt képviseli a dobogó.

A galéria is egy olyan térbeli elrendezés, helygazdaságos megoldás, ami sokaknak tetszik, azonban nem minden otthonban lehet kialakítani, ha a ház tulajdonságai azt nem engedik meg. A mennyezet pedig sokkal kihasználatlanabb területe az otthonoknak, mint a padló, azonban, ha a falak statikailag gyengébbek, nem bírják el a galéria súlyát. Ha ezzel a lehetőséggel nem élhetünk, akkor marad a padló, a dobogó.

Valóban kiváló megoldás, ráadásul modern és akkor igazán praktikus, ha nincs elég terünk, szekrények, polcok, tárolóhelyek elrendezésére otthonunkban. Még egy igazán kicsi teret is feldobja, megnöveli, kényelmesebbé teszi. A dobogó ugyanis kiemelkedik az adott térből és egyben plusz, tárolásra alkalmas helyeket nyerhetünk. Kis lakásban a lehető legjobb megoldás.

A dobogó beépítése azért kiváló, mert nemcsak fiókokat, polcokat kapunk vele, hanem az ágyat is beépíthetjük. Ha mindezt azzal párosítjuk, hogy az ablak mellé építettjük meg dobogónkat, akkor egy világos, helyspórolós, jó kilátással rendelkező helyet nyerünk. Vagyis egy olyan sokoldalú bútordarabot kapunk, amellyel a kényelmet és a tárolást egyaránt megvalósíthatjuk.

A nappaliba beépített dobogó magába rejthet kihúzható kanapét, ágyat, a dobogót pedig polcokkal lehet körbevenni, amely sok könyvet, tárgyat magába fogadhat. Egyben lesz ülő, fekvő helyünk. A tereket is elválasztja egymástól. Ha nem is építünk be ágyat a dobogóba, akkor is kellemes nappali teret biztosíthatunk, a beépített szekrények, fiókok olyan használati tárgyakat rejthetnek el, amelyek máskülönben láthatók lennének, de a dobogónak köszönhetően rendezettséget mutat.

Gyermekszobába is kiváló megoldás, hiszen nemcsak a teret növeli, de a gyerekeknek a ruhán kívül sok játéka is van, így azok elhelyezése sem jelenthet gondot a dobogó beépítésével.

Ha lakásunk olyan kicsi, hogy nincs lehetőség a háló- és lakóhelyiség kialakítására, optikailag megoldható dobogóval. Elkülöníti, megnöveli a teret és tárolásra alkalmas plusz helyeket nyer az ember.

(Forrás: marmalade.hu | dizainall.com, hngideas.com/képek)