Jump to content

Tökdekoráció egészen különleges módon

2015. 10. 31. 19:24

Az ősz egyik legizgalmasabb időszaka, amikor az emblematikus jelképpel, a tökkel dekorálhatunk kedvünkre. Az ötletekben nincs hiány, a megoldások már régen szakítanak a hagyományos faragással.

Mossuk meg alaposan a tököt, töröljük szárazra, majd fessük akrilfestékkel. Gyakran használt szín a fehér, fekete, arany. Mintázhatjuk geometrikus formákkal, vagy szabadkézzel, stencillel.

Az alaphangulatot, akár a tök eredeti színét megőrizve vagy a felületet lefestve mintázhatunk dekortapasszal, ami lehet egyszínű vagy sokszínű, sima vagy mintás.

Ragasszunk a letisztított tökhéjra dekupázsragasztóval kivágott mintát, ügyelve, hogy a tök eredeti színétől eltérő legyen a minta tónusa, alkalmas a dekupázspapíron kívül e díszítésre a csomagolópapír, magazinkivágás, tortacsipke, tapétadarab, csipke, díszszalag, függönydarab.

Illesszünk mintát a tök külső felületére kontúrfestékkel, használjunk többféle színt, pöttyözhetünk, csíkozhatunk, követhetjük az előre felrajzolt illusztráció körvonalát.

Ragasszunk pókhálót ragasztó- vagy maszkolószalaggal a tökre, fessük körbe a kimaradó felületet, majd szedjük le a ragasztószalagot, s már kész is a halloween-re utaló jelkép.

Készítsünk tök vázát. Vágjuk le a tetejét,a közepét vájjuk ki késsel és kanállal, majd egy konzervdobozt helyezzünk az üregbe. Abba tölthető a víz és szépen elhelyezhető a csokor, amiben szintén lehetünk újítók, egyáltalán nem kötelező az őszi sémákkal dolgozni, bolondítsuk meg a csokrot valami izgalmas, színnel, virágfajtával, ami szépen illeszkedik az egész őszi hangulathoz.

Mi jut eszünkbe a rajzszögről? A nyolcvanas évek iskolai faliújságjai mellett? Szerencsére a kreatív ötletekben nincs hiány, van, akinek a rajszög a tökéletes tökdekor kellék, amellyel bármilyen minta kialakítható, beszúrható.

Maradék zsírkrétákat gyorsan kapjuk elő és ragasszuk körbe a tök szárát, majd hajszárítóval fújjuk a krétadarabokat, amelyek megolvadva ráfolynak a tök felületére s alkotnak különleges díszítést és maximálisan egyedi mintát.

Jó szórakozást, felüdítő alkotást!

(fotó: fun.kyti.me, asubtlerevelry.com, 17apart.com, chatelaine.com, blog.kellitrontel.com, plaidonline.com, thenerdswife.com)