Jump to content

Hegyezési tippek

2015. 09. 18. 10:13

Nem lapozzon tovább senki, bizony a hegyezésnek is van technikája és praktikus módszere. Aki végigélte már ceruzahegyezés közben az újra és újra kicsorbuló hegyek látványát, s az egyre fogyatkozó ceruza méretet, tudja milyen sok bosszúságot okoz ez az egyszerűnek tűnő művelet.

Az iskola kezdetekor, különösen kisiskolások körében nagy népszerűséggel bír a sok színes ceruza, Hegyezését azonban gyakran a szülőkre, nagyobb testvérre bízzák. Érdemes először közösen végezni a farigcsálást, rámutatni a pontos lépésekre.

A hegyezés végezhető kézi hegyezővel, asztali-tekerőssel, elektromos hegyezővel és nem meglepő módon akár csiszolópapírral.

A kézi hegyező előnye, hogy kis mérete miatt nagyon könnyen elfér a tenyérben és a táskában is. Van, aki a sima fémre esküszik, mások a forgácstárolósat kedvelik. Bármelyiket is választjuk, fogadjuk meg a tanácsot, hosszabb élete lesz a ceruzának, ha csak őt magát forgatjuk a munka közben. A legtöbb ember a hegyezőt is és a ceruzát is forgatja, ellentétesen a kettőt, ám ezzel az érhető el, hogy könnyen sérül a ceruza. Ennél is fontosabb, hogy milyen a penge, amely a használat során természetesen kopik. Mindaddig jónak ítélhető, ha a hegyezés közben hosszú forgács keletkezik, amint azok mérete kicsi, érdemes cserélni a pengét, ha lehet, vagy az egész hegyezőt.

A másik két kedvenc a tekerős, asztali és az elektromos hegyező, reménykedünk abban használata közben, hogy helyettünk végez el mindent. Ami előnynek tűnik, az sajnos magában rejti a láthatatlanságot is, ugyanis kevésé tudjuk ellenőrzés alatt tartani a ceruzát, a kézi hegyező hegyhosszúságához képest az asztali és az elektromos hegyező általában hosszabb végeredménnyel, hegymagassággal szolgál, ami módosítja a megszokott ceruzahasználatot. Számolnunk kell azzal a ténnyel is, hogy a hegyező pengéi eltömődhetnek, különösen puha grafit, színesceruzák hegyezése során, s a tisztítás körülményesebb, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy időnként szétszedjük, fogpiszkálóval, kefével tisztítsuk meg az eszközt, hogy valóban hasznos, hosszútávon praktikus társ legyen ceruzáink hegyezéséhez. Helyigénye nagyobb, kényelmesebb az otthoni használat.

Hobbi rajzolóknak ajánljuk a csiszolópapír használatát, mint hegyélesítő eszköz. Ez a megoldás nem versenyképes a mindennapos, gyakori használatú grafitok és színesek kézi vagy elektromos hegyezésével, ám bizonyos rajzolási technikák segítségére van, ha a hegy abszolút testre szabottan előkészített, ami a csiszolópapíros dörzsöléssel érhető el. Igény esetén vásároljunk különböző szemcsesűrűségű csiszolópapírt, amit a feladat követelményeihez és az alkotó stílusához igazítva használjunk a durvábbal kezdve és a finomabbal folytatva.

Nagyapáink késsel forgácsolták a rajzeszközök végét, legvégső esetben forduljunk ehhez a megoldáshoz.

Gyakran előfordul, hogy nem találjuk meg elsőre az ideális hegyezőt, ne adjuk fel, ceruzáink életét hosszabbíthatjuk meg egy jól megválasztott példánnyal.

(fotó:  flickr)