Jump to content

Tippek a nyaralás előtti csomagoláshoz

2015. 07. 10. 08:26

Egy időben azon tanakodtam, hogy olyan vállalkozást lenne érdemes létrehoznom, ahol a főtevékenység a családi nyaralások előtti összepakolás, becsomagolás. Lássuk be, bármennyire is vágyakozunk a pihenésre, közvetlen előtte megkapjuk még a magunkét az élettől és többnyire koncepció nélkül állunk neki az útipoggyászok összeállításának. S csak utána kezdődhet a valódi vakáció!

Tapasztaltabb utazók csomagolási szokásaiból állítottunk össze megfontolandó tanácsokat:

A bőröndöt, táskát mindig tisztán, áttörölve tedd el a következő utazásig, így nem kell azonnal bosszankodással, időhiányban kapkodós tisztítással kezdeni a csomagolást. Szerepeljen belül és kívül is a neved, elérhetőséged, amely minden alkalommal hasznos lehet.

Keress egy nagy vízszintes felületet, megfelel a franciaágy, kanapé, étkezőasztal, amelyre a nyaralás típusának megfelelő öltözéket pakold ki ruhatípusonként. Így jól áttekintheted, könnyen észreveszed, ha valamely hacukatípusból nyolcat tettél, míg a másikból csak egyet. Gondold át, hogy valóban ennyi mindenre szükséged lehet, vagy elég a kétharmad része is.

Próbálj minél kevesebb csomaggal utazni. Különösen repülős utazás alkalmával érezheted könnyebbségnek, ha kevés számú csomagra kell felügyelned a várakozásnál.

Legyen nálad alap ruhadarab, amely kényelmes, színében jól variálható a többi holmihoz, így máris előregondoltan vágsz neki a nyaralásnak, jól passzítható ruhadarabokkal nem érzed azt, hogy mindig ugyanazt viseled.

Mindig pakolj be egy összecsukható esernyőt. Ugyanakkor ne feledkezz meg a fejfedőről, napszemüvegről sem.

Nevezz ki egy kisebb tasakot, zsákot, régi kistáskát, neszeszert „gyors segély”-nek, ebben legyen minden a váratlan helyzetekre, mini elsősegély, varrókészlet, sebtapaszt, gyógyszerek, körömvágó olló, reszelő, betét, alapvető fontosságú egészségi/betegségi információk kinyomtatva stb. Ezt, ha nem használtad, nem szükséges kivenned a bőröndből, jó lesz a következő utazás alkalmával, amikor nem kell majd a beltartalmat újra összegyűjtened, illetve pótold az elhasznált dolgokat.

A telefontöltőt rakd egy kicsi, zárható uzsonnás zacskóba, kevésbé kallódik el. Ide teheted a fülhallgatót is.

Egyes ruhák jobban átvészelik a gyűrődésmentes utazást, ha feltekered hajtogatás helyett. Legyen nálad egy nagy sál, stóla, a hűvös estéken kellemes viselet a nyári ruha felett, összehajtva lehet puha párna, a hosszabb utazást kényelmesebbé teszi.

Helyezz illattasakot, szárítógépbe ajánlott illatkendőt a bőröndbe!

Vásárolható mini utazókészlet a tisztasági kozmetikumokhoz, töltsd fel a légi utazásnál megengedett űrtartalmú flakonokat a kedvenc otthoni tusfürdővel, samponnal, balzsammal, testápolóval. A kisebb kiszerelés nem pusztán a kézipoggyász előírások miatt praktikus, miért vinnél normál flakonokat, spórolj a bőröndben is a pakolási területtel. Elővigyázatosságból tedd a folyékony beltartalmú tárolókat zacskóba. A teljes arctisztító készlet helyett válaszd a nedves arctisztító kendőt, mindenből annyit vigyél, amennyi az ott-tartózkodás idejére elegendő, teljesen felesleges normál méretű illatszerekkel utazni.

Vigyél magaddal olvasnivalót, könyvet, magazint, tollat. Próbáld elengedni a kommunikáció technikai vívmányait. Semmiről nem maradsz le, ha éppen nem helyezel fel bejegyzést vagy nem lájkolsz.

A cipőket, papucsokat helyezheted cipőzsákba (amelyet a lábbelire lehet húzni, amikor valahova belépsz), egy darabba egy pár lapos papucs, szandál simán elfér. Gyorsabb belehelyezni, mint egy zacskóba. Használhatsz tornazsákot is a cipők utaztatására.

Elérkezhet az a pillanat, amikor úgy érzed, minden megvan. Ekkor készíthetsz a láttotakról egy listát, amely a következő utazásnál megkönnyíti a különféle holmik összegyűjtését. Helyezd a bőröndbe, s maradjon ott hazaérkezés után is, jó támpont lesz a következő utazásnál.

Ez a lista, valamint az útiokmányok, személyes iratok, igazolványok másolata legyen a kézipoggyászban is, esetleges váratlan helyzetekre készülve.

Mindig készülj fel betegség, baleset, poggyászbiztosítással! Indulás előtt értesítsd a hozzátartozókat, segítőket, ám távollétedet nem szükséges világgá kürtölnöd a közösségi médiában.

S hogy mivel könnyítheted meg a pakolást, ha hazaérkeztél? Helyezd a nagyobb méretű bőröndbe a kisebbeket vagy a táskákat, rakd a tárolóhelyiségbe, gardróbba, szekrény tetejére, ágy alá. Így a következő utazás előtt csak elő kell kapnod. Semmiképp ne halogasd a kipakolást, nincs annál kiábrándítóbb, mint napokig kerülni a félig kiürített poggyászt.

(fotó: flickr)