Jump to content

Dip dye, szóval bemártalak barátocskám!

2014. 10. 09. 22:23

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy holmijaink leglátványosabb újjávarázsolási módja a festés. Legyen szó lakberendezési tárgyról vagy ruháról, divat kiegészítőről vagy bútorról, új színt, mintát alkalmazva varázslatos változáson mennek keresztül kedvelt dolgaink.

Amikor az antikolással már beteltünk jött az ombre, majd rájöttünk, hogy van még gyorsabb módja az átváltoztatásnak. Az úgynevezett dip dye, ami nem más, mint az érintett alany egyes részleteinek festékbe mártásával történő felületkezelés. Ugye milyen egyszerű? Nagyon hatásos, mint megannyi dolog, helyzet, alkotás, ami puritán voltában nyújt óriásit. Egyszerű önmagában vagy egyszerű az eljárással, technikával, amellyel készül vagy újjá születik. Mindig mondom, nem kell túlságosan bonyolítani az életet. Alkoss bátran, de ne apadjon a lelkesedés valahol félúton, s maradjon félbe a munka, pusztán a macerás előkészítés és barkácsolás, kreatív tevékenység eredményeként.

Fessük be a szék lábait, egyszerűen mártsuk bele a festékesdobozba egyesével, majd támasszuk meg a száradás idejéig. Még pontosabb a végeredmény, ha maszkoló szalaggal kanyarintjuk körbe az érintett felületet, akkor biztosan egyenes lesz a felületkezelt és az eredeti állapotában hagyott szakasz találkozása. Nézzük a változást, ha a fotóra úgy tekintünk, hogy elképzeljük a festetlen bútorokat, unalmas kép tárul elénk. Ezzel az apró módosítással azonban kapott némi izgalmat a két bútordarab.

Ez a technika alkalmas egyéb tárgyaink csinosítgatására is. Kicsit ingerszegény ez a kosárkupac, állítsuk bele egy lavórba, amiben a festék a legegyszerűbb módon tapad a fonott részekre.

Készítsünk vidám tálalótányérokat, színes oldaluk megváltoztatja a hozzájuk fűződő kapcsolatunkat. Gyakran nézegetnéd a végeredményt? Díszítse az étkező vagy a konyha falát.

A konyhától ne kanyarodjunk még el, dobjuk fel a tálalóeszközök hangulatát is. Használjunk hobbifestéket a zsírtalanított nyeleken.

Micsoda változás ment végbe ezen a széken. Ráadásul indigóban, ami remek választás a fehér mellé.

A végeredmény ugyan dip dye, azt azonban kétlem, hogy ezt a masszív, feltehetően nehéz asztalt a fejére fordította a festést végző alkotó. Nagyobb esélye van annak, hogy laza megítélés alapján képzeletbeli vezércsík feletti részt festette le lelkesen. S tovább fokozza a hangulatot a bölcs és takarékos meglátás, miszerint ugyanazon festéket alkalmazva megbolondítjuk a többi, közelben elhelyezett tárgyat.

Amennyiben váza stylingra adtad a fejed, mi sem egyszerűbb. Hangold össze az eltérő méretű és alakú alanyokat, a mártogatós festéssel és hatásos színpárral majdnem azt az érzést kelted, hogy luxus tárgyakkal töltötted meg a komód tetejét.

Jó szórakozást a festés minden képzeletet felülmúló, alkotásokban gyönyörködtető, kikapcsolódásában. Annak ellenére ajánljuk a dip dye technikát, hogy egyes vélemények szerint már nem is annyira trendi. Ez azonban egy másik, hosszabb témát vet fel…

(fotó: scraphacker.com, pinterest.com, houzz.com, jossandmain.com, stylemegreen.net, houseofearnest.com, hgtv.ca)