Jump to content

Halloween, de nem úgy, ahogy megszoktuk

2014. 10. 05. 10:10

Ezt a furcsa, őszi ünnepet még sokan nem tudjuk hova tenni. Mintha kötelező lenne tökkel és rémisztő dekorációs elemekkel megtölteni az otthonunkat. Legyünk formabontók, készítsünk tökdíszt egy kicsit másképp.

A könyvek nagy tisztelője vagyok. És egyben kreatív DIY rajongó, így komoly dilemma, hogy neki merjek-e esni egy ollóval valamely könyvemnek. Talán a „Differenciálegyenletek felállítása és megoldása” áldozatul eshetne. Amennyiben a könyv-tök megtetszik, hát nézz szét könyvtáradban, utána szabadítsd meg a borítótól, majd egy dagadt félkört szükséges rajzolnod az első oldalra, utána azt követve végigvágni a kínálkozó lapokat. A végén fordítsd egymás felé az első és utolsó oldalt, ragaszd össze. Középre a szár kerüljön faág, spárga használatával. Ha még csinosítgatásra is marad kedv, az összeragasztást megelőzően színezd a lapok szélét narancssárga festékkel.

Vágjunk ki egyforma mérető csíkokat vastagabb csomagoló- vagy fotópapírból, mintás vagy strukturált felületű kartonból. Tűzzük össze a végeket, egy tűt cérnával húzzunk át az egyik, majd a másik végen, ahol kössünk rá csomót. Mintha egy nagy D betűt kapnánk, amelynek szára a cérna, hasa a sok egymásra hajló csík. Utána már csak forgassuk ki a papírokat, igazgassuk el egyenletesen. Ne feledkezzünk meg a szárról sem, lehet papír, spárga, szalag.

A méhsejt papír nagy segítség a tökdekor készítésnél, ha éppen nem áll módunkban készen vásárolhatót beszerezni. Rohanjunk a legközelebbi hobbiboltba, kérjünk néhány adagot, majd összehajtva vágjunk félkört belőlük. A széleket ragasszuk össze a kihajtogatott állapotban, közepére tegyünk némi zöld papírt, csak a tökéletesség kedvéért.

Hajtogassunk legyezőt narancssárga papírból, és párosával ragasszuk össze. A közel gömbölyű formát azzal érhetjük el, ha változtatjuk az egymásra épülő emeletek méretét. Ragasztása a középső részeken, szárat se hagyjuk ki.

Egy új ötlet kezd terjedni. Magam nem rajongok érte, ám valóban végtelenül egyszerű s készülnek a gurigatökök. Ragadj meg néhány wc-papírt, úgy mindenestül, csomagold be lazán, majd a szárára találj ki valamit, kartonból vagy szalagból.

(fotó: funderhut.com, frayedandfancy.blogspot.com, pipii.co.uk, thekraftjournal.blogspot.com, ishouldbemoppingthefloor.com)