A kamrával, kamraszekrénnyel való napi találkozás bizony elkerülhetetlen. Aki nem maga a megtestesült rendmániás, ismeri az érzést: egy idő után armageddonná válik az eleinte szépen elrendezett hozzávalók, használati tárgyak, konyhai eszközök kavalkádja. Nap, mint nap benyúlunk valamiért, kezdetben rend a lelke mindennek, aztán reggeli rohanós készülődés, váratlanul betoppant vendégek, s már csak bedobáljuk a zacskókat, dobozokat, nincs időnk visszacsavarni a kupakokat….
Kezdjük hát a tavaszt egy kis átszervezéssel, csoportosítással. Mert mi tagadás, praktikus és fontos része életünknek a nem éppen mutogatni való holmik elrejtését szolgáló kamra vagy kamraszekrény, tárolóhelyiség.
Először is kapcsoljuk be kedvenc zenénket, szóljon csak a háttérben. Alakítsunk ki 4 kupacnak szánt helyet és ennek megfelelően ürítsük ki a helyiséget, szekrényt.
1. A kidobásra szánt dolgok, bármennyire előrelátók, tudatosak vagyunk, biztosan találunk lejárt szavatosságú alapanyagot, csorba eszközt. Nem kérdés további sorsuk.
2. A következő kupac legyen a tartós élelmiszereké. Azoké, amelyeket gyakran, vagy ritkábban, de biztosan használunk. Gondoljuk át a család igényeit, keressünk minket szolgáló, a főzési előkészületeket megkönnyítő tárolóedényeket, kosarakat az itt landolt termékekhez.
3. Legyen egy nem lejárt-nem kedvelt kupac. Ajándékba kaptam tökmagolajat, ám biztos, hogy sosem fogom használni. Felesleges tovább tárolni, csak a helyet foglalja. Adjuk valakinek, aki kedveli, örömmel veszi hasznát.
4. Az utolsó pedig a konyhai eszközök, ritkán használt tálak, mérleg, csodamasinák kupaca.
Ezzel meg is volnánk az első lépéssel. Következzen a takarítás, jó alaposan tisztogassuk meg a falat, polcokat. Pihenésképpen készítsünk tervet, gondoljuk át életritmusunk, szokásaink alapján, mit, milyen gyakorisággal, mekkora mennyiségben használunk. Gondolkodjunk zónák kialakításában, könnyen hozzáférhető, praktikus megoldásokkal a mindennapos termékek, háttérben, magasabban a kevésbé használt holmik esetén. Differenciáltan tárolhatjuk a sütés eszközeit, tepsiket, tortaformákat egymásra helyezve, muffinkapszlikat, mézeskalácsformákat, nyomózsákot kosárba tehetjük. Kialakíthatunk egy zónát a terítéshez, tálaláshoz szükséges terítőknek, szalvétáknak, dekorációs eszközöknek. Az adott helyiség, szekrény adottságai alapján szereljünk fel polcokat, kisebb nagyobb magasságban egymástól, felfüggeszthető kosarakat, rácsokat.
Az elképzelés alapján módosítsuk a korábbi elrendezést és dekoráljuk kedvünkre. Magasra, hátra kerüljenek a ritkábban használt darabok. Elé kosarakban a zacskós élelmiszerek. A mindennapos alapanyagokat tároljuk inkább dobozban, üvegben. Feliratozzunk mindent, segíti az áttekinthetőséget. Aktívvá tehetjük az ajtó belsejét ötletes megoldásokkal, felfüggesztett ráccsal, akasztókkal.
Fordítsunk időt a mellékesnek tűnő helyiségek átszervezésére, a benne tárolt hasznosságok praktikus elrendezésére. Meghálálja magát. Gyanítom, még spórolhatunk is vele, a nagybevásárlás előtt jobban átlátjuk, mire van valóban szükség.
Emlékezzünk erre, amikor másnap reggel először nyúlunk be a kávéért. De jó is így kezdeni a napot.
(fotó: womansday.com, pinterest.com, allthingsgd.com, hometrendesign.com)