Jump to content

Elkelt A büszkeség és balítélet kanapéja

2014. 03. 08. 09:31

No nem a filmbéli, hanem az eredeti. Jane Austen rajongói a minap oly mértékben belelendültek a licitálásba, hogy az ikonikus darab a becsült ár több, mint kétszereséért, 2 300,- fontért került egy kitartó gyűjtő birtokába.

A szecessziós bútordarab, a III. György névre hallgató keretes kanapé feltehetően eredetileg Thomas Lefroy tulajdona volt. A 20 éves sármőr magáénak tudhatta a romantikus lányregények vele egyidős írónőjének mosolyát egy rövid „flört” erejéig 1796-ban. Felmerül a gyanú, hogy az udvarlás oly nagy hatással volt Austinra, hogy a kapcsolat idején írt világhíres regény Mr Darcy-ját a hősszerelmes, kicsapongó úrfiról mintázta. A románcnak az vetett végett, hogy a jogi tanulmányokat folytató férfit Írországba szólította az ügyvédi kamara. Lefroy ment, a karakter maradt s él tovább az utókornak. A románc inspirálta regényt megfilmesítették, s kapott esélyt a hős megformálására kedvencünk, Colin Firth, mint Mr Darcy A büszkeség és balítéletben (1995), majd maga a kapcsolat került a vászonra, s James McAvoy (2007) a Jane Austin magánélete című filmben, mint Mr Lefroy jeleskedett.

Mr Lefroy a csábítás után lehiggadt, megházasodott és jelentős karrierrel a háta mögött építtetett magának egy kastélyt, a Carrigglas Manor-t az írországi Longford megyében. Úgy vélik a csodálatos lak egyik szobáját díszítette a kérdéses kanapé, amely a férfi 1869-ben bekövetkezett halála után számos további bútorral az örökösökhöz, családtagokhoz került.

Igencsak meglepődtek a cirencesteri 150 éves árverési tapasztalattal rendelkező Moore Allen & Innocent cég munkatársai és az aukción megjelent gyűjtők, amikor a mahagóni keretes, kárpitozott Art Nouveau bútordarab a remélt 1 000,- font helyett 2 300,- fontos áron került egy rajongó birtokába. Az árverést különösen nagy érdeklődés kísérte, elsősorban amerikai körökben, ott kifejezetten nagy az írónő művei iránti rajongás. Gondolom a nagy érdeklődésre Hollywood és a szépséges Anne Hathaway is rásegített. Óvatosan rejti véka alá véleményét a licitet moderáló munkatárs, aki ugyan szépnek tekinti a kanapét, de a hajcihő inkább annak tudható be, hogy minden óriási érdeklődéssel bír, aminek csak köze lehet Jane Austin-hoz.

Mi pedig maradunk a szép szóhasználattal megírt romantikus regények olvasásánál. Ha pedig szecesszió nélkül, mégis a klasszikus stílusok előtt tisztelegve szeretnénk kanapét nézegetni a nappalinkban, íme egy mai köntösbe lényegült darab, egy John Derian Geranium kanapé.

(forrás: Dailymail, lekkerhome)