Jump to content

Tárgyböjt

2014. 03. 05. 14:11

A terek szebbé, harmonikusabbá tétele mindannyiunk igénye. Sokunknak megy ösztönből, vannak akik bevált receptet követve kapnak lendületet a szépítéshez, mások ötleteket várnak, segítségre támaszkodnak. Pusztán benne élünk vagy érzékkel is nyúlunk egy otthon tárgyakkal, bútorokkal való berendezéséhez, eljöhet a pillanat, amikor az érezzük: elég.

A legutóbbi részleges lakásfelújításunk során szembesültem azzal, hogy az addig szükségesnek és nélkülözhetetlennek vélt tárgyaink bődületesen ellepték otthonunkat. A festés, tapétázás és parketta felújítás után „végre már, hogy itt tartunk” érzéssel és nagy lendülettel pakoltam vissza a bútorokat és a könyveket. És semmi mást. Pár nappal később kezdtek visszacsordogálni meghatározó emlékek megjelenítői, néhány kép, ám az úgynevezett dísztárgyak nagyobb részének már egyáltalán nem tulajdonítottam jelentőséget, sokkal inkább éreztem, hogy megtörnének valamit és szépítés helyett inkább csúnyítanának.

Ez a felismerés szülte magát a kifejezést is. Nemcsak felfordulás volt, vis maiorokkal fűszerezett felújítási szakaszokkal és kempingezést felidéző családi vacsorákkal. Fel sem tűnt, hogy mennyit adott a csupasz nappali látványa, mert a lakás egyéb szegletei dobozokkal, hányaveti módon összedobált zacskókkal voltak tele. Szép lassan azonban jött a felismerés, mintha új dimenzióba kerültem volna. Én, aki mindent megtartok és csetreszekkel élek, egyszer csak felülemelkedtem rémes szokásomon és ráeszméltem, hogy micsoda megtisztuláson mentünk keresztül a tárgyböjt által.

Most, hogy itt a böjti időszak, javasoljuk, próbáld ki magad is, milyen változásokat hoz életedbe a tárgyböjt. Örökérvényű a „kevesebb, mindig több”.

Kezdd a polcokkal! Pakold le, válaszd ki kétharmad részét, s csak a szűrőn fennmaradó holmikat helyezd vissza, lehetőség szerint komponálj egy kicsit. Legyen a szempont a méret, a szín vagy a minta. Használj 2-3 mintát, maximum 3-5 színt egymás mellett, ezekkel az adott sarokban harmóniát teremthetsz, amely hidd el, nagyobb lesz, mint volt a majdnem kétszer annyi tárggyal.

Rendezd át a könyvespolcot, ajándékozd el a számodra nem fontos köteteket! A többit műfajonként helyezd egymás mellé méret, netán a borítók színe alapján, legyenek fektetett és álló kupacok, ez ritmust ad, mozgalmassá teszi az unalmasnak vélt falszakaszt.

Válogasd át a magazinokat. Csak a legkedvesebbeket őrizd meg, helyezd bárhová, asztal sarkára, a földre a kanapé mellé vagy az újságtartóba, egy a lényeg, szépen-sorban legyenek egymáson.

Meguntad a ruháid egy részét, nem volt rajtad évek óta? Minek őrizni, add tovább, a meglévőket csoportosítsd újra, legyen szempont az öltözet típusa, színe.

Dől ki a fürdőszobaszekrényből 2 doboz lejárt arckrém a beszáradt sminkeszközökkel? Hajítsd ki!

Tele a konyha a „jó lesz ez még valamikor” típusú eszközökkel. Ahelyett, hogy bosszankodsz a ki/bepakolásnál, válogasd ki a nélkülözhető holmikat. Ajándékozd a szomszédnak, Te megleszel nélküle, eddig is csak évente egyszer használtad.

Hidd el, a testi-lelki-szellemi megtisztulás a tárgyböjttel lesz teljes. Kezdd el mihamarabb!

 

(fotó: potterybarn.com)