A gyümölcsevésnek pont az a lényege, hogy tápanyagokkal és rosttal lássuk el szervezetünk, ne pedig halmozzuk mellé a méreganyagokat is. Ehhez itt egy egyszerű megoldás, hogy megszabaduljunk például az alma héján lévő viaszos bevonattól.
Keverjünk össze egy szórófejes flakonba ¼ csésze ecetet 4 csésze vízzel és rázzuk össze. Fújjuk be vele a gyümölcsöt, zöldséget, hagyjuk hatni körülbelül 10 percig, majd vízzel alaposan mossuk le.
Nagyobb mennyiség esetében a mosogatót töltsük félig vízzel, ebbe keverjünk 1 csésze ecetet, hagyjuk benne ázni 10 percig a gyümölcsöket, zöldségeket, majd vízzel alaposan öblítsük le.
Az ecet természetes módon tisztítja a gyümölcsöket és zöldségeket, eltávolítja a felületükön lévő viaszos bevonatot, permetszereket, a tartósítás vagy érlelés céljából használt vegyszer bevonatokat, amik méreganyaggal terhelnék szervezetünket. Különösen fontos, ha gyerekeknek adunk gyümölcsöt, hiszen az ő szervezetük sokkalta érzékenyebb a növényvédő szerekre, hiszen testsúlyukhoz viszonyítva többet fogyasztanak belőle, mint a felnőttek, immunrendszerük pedig még fejlődésben van.