Jump to content

A gyermekvállalás segítő formája: a nevelőszülők

2024. 01. 14. 19:00

A szülővé válás egy folyamat, amely a baba születése előtt jóval megkezdődhet, de ténylegesen akkor válik gyakorlattá, hogy a kicsi már világra jött. Azonban szülőnek lenni máshogy is lehet.

Vannak családok, ahol a gyermek születése nem történik meg valamilyen oknál fogva. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne válhatnának szülőkké. A lombikprogram, az örökbefogadás vagy a nevelőszülői program is azzá teheti őket.

Ebben a cikkben ez utóbbiról lesz szó. Talán te is találkoztál azzal a felhívással, amely arra motivál, hogy legyünk nevelőszülők, hiszen sok árva, családból kiszakított gyermek vágyik az igazi otthonra, családra, szeretetre. Nemcsak azok válhatnak nevelőszülővé, akiknek saját gyermekük nem lehet, hanem azok is, akik akár több vér szerinti gyermekük mellé szeretnének magukhoz venni a családi köteléket nélkülöző gyerekeket. A nevelőszülők olyan személyek, akik hivatalosan és ideiglenesen gondoskodnak egy vagy több gyermekről. Ahogy szülővé is folyamatában válik az ember, ugyanez jellemző a nevelőszülővé válásra is.

Az érdeklődő jelentkezik az illetékes gyermekvédelmi szervnél, miután részt kell vennie és teljesítenie kell egy felkészítő tréninget és egy személyes interjún is át kell menni. A jelentkező nevelőszülőket alaposan vizsgálják és értékelik. Figyelembe veszik a tréningen és a személyes interjún nyújtottakat, az otthoni körülményeket, a családi hátteret, az egészségügyi állapotot, és egyéb fontos tényezőket is. Az így kiszűrt lehetséges nevelőszülők további képzéseken vesznek részt, amelyek célja a gyermeknevelési készségek fejlesztése és a gyermekvédelemmel kapcsolatos ismeretek bővítése. Ha ezt is sikeresen teljesítik, akkor a gyermekvédelmi szerv dönt arról, hogy mely gyermek vagy gyermekek kerülnek az adott nevelőszülőkhöz. A kihelyezés lehet ideiglenes vagy hosszabb távú, attól függően, hogy a szülők és a gyermek helyzete mennyire stabilizálódik. A nevelőszülőket sem hagyják magukra Támogatják és felügyelik a gyermekvédelmi szolgáltatások. Segítenek abban, hogy a gyermek számára biztonságos és támogató környezetet teremtsenek.

A nevelőszülői feladatkör nagyon fontos és kihívásokkal teli lehet, hiszen az ilyen családoknak támogatniuk kell a hozzájuk került gyerekeket, figyelembe véve az esetleges traumákat és speciális igényeket is. A gyermekvédelmi rendszer a gyermek érdekeit helyezik mindig előtérbe.

Miért jó nevelőszülőnek lenni?

Nevelőszülőnek lenni számos kihívással és felelősséggel jár, ez kétségtelen, de pozitívumai is vannak. Olyan gyerekeknek adhatunk otthont, akik akár már évek óta nélkülözik azt és a legnagyobb vágyuk, hogy szeretet kapjanak egy családban. Lehetőséget nyújt számukra egy biztonságos és támogató környezetben való felnövekedésre.

Sok nevelőszülőnek a vágya az, hogy a gondoskodásukkal és támogatásukkal pozitív hatást gyakorolhassanak a gyermek életére. A családból kiszakított, vagy akiről lemondtak pedig nem vágyik másra, mint szeretetteljes közegre, ahol nyugodtan élhetik az életüket.

Nemcsak a nevelőszülőkhöz kerülő gyermek fejlődik. Minden gyermek más. Az állami gondozottak esetében pedig sokszor szörnyű sorsok húzódnak meg, így mindegyiküket máshogy kell megközelíteni és máshogy kell a szívükig eljutni. Ez pedig a nevelőszülők számára is nagy és folytonos tanulást igényel.

A nevelőszülők gyakran részei egy támogató közösségnek, ahol tapasztalatokat és tanácsokat oszthatnak meg egymással. Az ilyen közösségek segíthetik a nevelőszülőket az esetleges kihívások kezelésében és akár baráti kapcsolatok is kialakulhatnak.

A nevelőszülőkhöz kihelyezett gyerekek ideiglenesen kapnak a családban helyet, tehát mindenképp számolni kell az elszakadással. Habár fájdalmas lehet az ilyen szakítás, egymástól nem kell végérvényesen elszakadniuk és a kialakult kapcsolatot a jövőben is folytatni lehet és a kialakult szeretet végig kísérheti őket egy életen át.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)