Jump to content

Segítsd játszva fejlődni gyermeked írását!

2023. 08. 09. 19:00

Ha gyermeked megkezdte már az iskolát, de rendre azt kapod az iskolában a tanítóktól, hogy a csemete írásképe nem a legszebb, akkor azon otthon is lehet dolgozni. Azt is megmondjuk, hogyan segíthetsz neki.

Hamarosan újból iskolapadba ülnek a gyerekek. Még van egy kicsi a szünidőből, de ezt a hátra maradt időt arra is fel lehet használni, hogy szórakozva, játékosan, de már az iskolára hangoljuk gyerkőceinket. Akinek az írása nehézkes, az írásképe kifogásolható, azok számára hoztunk néhány ötletet, hogy akár már most dolgozhassatok a szép írásért.

Türelem nélkül hozzá se kezdj! Nem fog egyik pillanatról a csúnyából szép lenni. Ehhez sok gyakorlás szükséges, de szülői oldalról a dicséretnek, a bátorításnak van hatalmas jelentősége a türelem mellett. Már eleve azt értékelni kell, ha a gyermek hajlandóságot mutat a nyári szünetben az írással foglalkozni.

Ahhoz, hogy az írása fejlődjön, egyre szebb legyen, érdemes megfelelő írószerben gondolkodni. Azonban arra is ügyelj, hogy az eszköz a csemete számára is vonzó legyen. Engedd, hogy kiválassza a színt, vagy a mintát, így talán még nagyobb kedvvel fog az asztalhoz ülni.

Ha már az asztalnál tartunk, akkor arra is ügyelni kell, hogy a lehető legkényelmesebben tudjon ülni a gyerkőc. Legyen jó a tartása, ehhez pedig megfelelő nagyságú asztalra és székre van szükség. Ha gond van az íróeszköz fogásával, akkor vásárolj olyan eszközt, amelyet a ceruzára lehet húzni és nem engedi, hogy másképp tartsa a ceruzát.

Ha már iskolásat játszatok, akkor engedd, hogy gyermeked akarata is érvényesüljön. Az egy dolog, hogy te az írásra szeretnél koncentrálni, de próbálj meg rugalmas lenni. Ha naponta csak néhány percet tölt írással és azt nagy odaadással, motivációval teszi, többet ér, mintha órákat görnyedne a lap felett, de egy percét sem élvezné.

Érdemes lehet az internetet is használni. Például kereshetünk különféle írásokat és megmutathatjuk a kis diáknak, hogy mindenki máshogy ír, más az írásképe. A fontos, hogy az olvasható legyen és a vonalakat tartva szép szabályosan írja a betűket.

Mielőtt belekezdene az írásba, az adott szót együtt mondjátok ki, szótagoljátok tapsolva. Ez segít benne kialakítani egy-egy szó vizualizációját és annak leírása is könnyebbé válhat ezáltal.

Vásároljatok olyan gyakorlófüzeteket, amelyekben előre megírt betűk vannak és annak követésével is rögzülhet az elsajátítás.

Ha készen vagytok az írással, akkor engedd, hogy szabadon szárnyaljon a csemete. Adj neki színes ceruzákat és kérd meg, hogy tetszőleges módon színezze ki a betűket, tegye a leírtakat szebbé, ahogyan gondolja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pexels)