Jump to content

A sportolás nemcsak az alakformálást, fogyást segíti. Mondd el a gyermekednek!

2023. 04. 12. 19:00

Sok kritika éri a mai fiatalokat, amelyek között az egyik jelentős, a mozgás hiánya. Tény, hogy egyre nagyobb gondot jelent a gyerekkori elhízás.

Nemcsak a csoki zabálásban kell keresni az elhízás okát. Naná, hogy az is közrejátszik, de a kevés mozgás ugyanúgy a hízást támogatja. Nemcsak az édességet lenne szükséges minimalizálni, hanem a sportolásra ösztönzés, annak megszerettetése legalább akkora hangsúlyt kap.

Az iskolai testnevelésórán jellemzően kétféle diák van. Az egyik imádja és a kedvenc órái közé tartozik, aki megéli minden percét. A másik fajta diák az, aki egy-egy tesi órát elfogad, mert épp nem volt túlságosan megterhelő, sokat játszottak, de alapvetően rühelli a mozgást. Márpedig a sportolást receptre kellene kiírni a mai gyerekeknek. Annyiféle lehetőség van, olyan színes a paletta, hogy szinte létezhetetlen nem találni legalább egy olyat, amely örömet okoz és nem kín.

A sportolásban az a jó, hogy lefáraszt, mégis hihetetlen energiával képes megtölteni. Általa kidolgozható a feszültség, a düh. A mozgás képes elterelni a figyelmünket. Mindenképp ösztönözni kell a fiatalokat, hogy valamibe kezdjenek bele.

Mindegyik sportra igaz, hogy önfegyelemre tanít és segít bemérni, hogy mire vagyunk képesek. Amikor belekezdünk egy mozgásformába és az teljesen beszippant, akkor arra időt szakítunk. Tény, hogy olykor kompromisszumokat is kell kötni másokkal vagy magunkkal is, de segít megtanítani azt, hogy milyen a lemondás.

Bármilyen sport, amit szeretünk csinálni, az tanít. Általa megismerhetjük képességeinket, határainkat. Természetesen jó hatással van az egészségünkre, de a fogyást, alakformálást is segítheti úgy, hogy nem is feltétlenül az a cél.

A sport megtanít egy valamire összpontosítani. Ügyelni kell a mozdulatainkra, csapatjáték esetén még a társainkra, az ellenfélre is.

Ha igazán rákapunk egy sport ízére, akkor abban szeretnénk minél jobbak lenni. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy versenyen fogunk megmutatkozni. Lehet, hogy ez csak egy magunknak felállított mérce, amit, ha teljesítünk, akkor jobban érezzük magunkat, nő az önbizalmunk és még nagyobb erőt kapunk a folytatáshoz.A sport úgy fejleszt és nevel, hogy nem is vesszük észre.

Mint minden, a sportokat is szabályrendszerek határozzák meg, vagyis azokat betartva érdemes űzni. A sportolás akkor igazi, ha megtanuljuk, hogy nem lehet mindig győzni. A vesztés ugyanúgy a sport része.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)