Jump to content

Gyerekbarát kert

2021. 03. 24. 19:00

A kert talán mindig is a ház fontos része, de a koronavírusos időszakban sokkal nagyobb szerepet kap még a talpalatnyi föld is.

Ahogy tör be a tavasz, ahogy süt a nap, úgy vágyunk ki a szabadba. Ez most megint korlátozódhat az udvarunkra és ha kerttel rendelkezünk, akkor igazán szerencsések vagyunk. Még nagyobb szerepe van a kertnek akkor, ha a családban gyerkőc is van. A korlátozások értelmében most pedig újból az otthonról való tanulás világába csöppentek bele a gyerekek, általuk pedig sok szülő is.

Kisebb gyermekes családok valószínűleg már eddig is gondolkodtak abban, hogy a kertet némileg játszótérré alakítsák, azonban egy kert akkor jó, ha többféle igényt kiszolgál. Sokan megtapasztalták azt, hogy túl sok játszótéri elemmel nem érdemes telezsúfolni az udvart, mert a gyerekek hamar megunják a játékokat és felesleges kinti bútordarabbá válnak a terebélyes játékok. Érdemes úgy kialakítani a kertet, hogy legyen hely a játékra, ugyanakkor az egy olyan közösségi tér is lehet, amely vendégek fogadására is alkalmas lehet (majd, ha már visszatér a normál életünk). Egy kert alkalmas lehet konyhakert kialakítására is, vagyis egy újabb funkciót is adhatunk annak.

A kert az otthonunk kibővített, kinti folytatása, amely alkalmas a pihenésre, a feltöltődésre a felnőttek számára, de ugyanúgy kiváló játékhelyszín a gyerekeknek, ahol még akár a tanulás is folyhat. A kicsi kertet is úgy kell felosztani, hogy legyen elég tér. Kisgyermekesként a drága és nehezen gondozható növényeket felejtsük el. Még a nagyobbacska gyerekek is kárt tehetnek a kényes növényekben pusztán azzal, hogy a kertben játszanak. Ha mégis szeretnénk szép virágokat, drágább kaspókat látni a kertben, azok kevésbé a tűzközelben kapjanak helyet.

A konyhakerti növények telepítésekor a gyerekek is besegíthetnek, vagy akár külön területet kaphatnak veteményezésre. Ez a munkára nevelés mellett élménnyel is jár, hiszen a saját kis növényeit láthatják kikelni, fejlődni.

Kisgyermekes családként mindenképp gondoljunk arra, hogy legyen a gyerkőcöknek elég tere a mozgásra, a labdázásra. Olyan, ahol fesztelenebbül élvezhetik a szabad levegőt, a napfényt, a játékot. Sőt legyen olyan hely is, ahol egy homokozó elfér. A gyerekek imádnak a természet anyagaival játszani. Kétségtelen, hogy ez némi kosszal jár, azonban nemcsak hatékony elfoglaltságot nyújt, de a finommotorikát is fejleszti. A homok és a víz elegye kiváló játék és nagyszerűen fejleszti a képességeket.

A kert nemcsak növényeknek, de állatoknak is otthont adhat. Számos rovar, hüllő és madár is megfordulhat ott a saját háziállatainkon túl. Indulhat a közös felfedezés, megfigyelés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)