Jump to content

Kompromisszumos étkezések

2020. 01. 22. 19:00

Változnak az idők, vele változunk mi is, ezáltal pedig a nevelésben is máshogy láthatjuk ma a helyes utat. Azonban a hibázásra ugyanúgy van lehetőség.

A mai világ sok technikai újdonsággal könnyíti meg az életünket. Az előnyökön túl bizony hátrányokkal is találkozhatunk, ha nem tudunk arany középúton maradni, gyermekeinket erre az útra szoktatni.

Egyes családokban szabadabban kezelik az okoskészülékek használatát, és már egészen kicsi korban a gyerekük kezébe kerülnek ezek az eszközök. Az okostelefon, a tablet kiváló szórakozást nyújthat a gyerekek számára, és míg az eszközön mesét néznek, játszanak, addig is nyugalom lehet a házba. Sokan éppen ezt használják ki, ha okos eszközt adnak gyermekeik kezébe. A tablet, a telefon válik a legjobb dajkává, hiszen órákon keresztül csendben, egyhelyben képes ellenni ezzel egy gyerkőc. Sőt nem egy esetben még a közös étkezéseknek is kötelező eleme a telefon. Talán akkor jobb ízűen fog a gyermek étkezni. Talán akkor megeszi azt az ételt maradéktalanul, amit elé helyezünk.

Amúgy is él minden szülőben egy olyan eszménykép gyermeke születése előtt, hogy csak egészséges étrenden fogja tartani, nem tömi édességgel, ellenben nagyon sok zöldség és gyümölcs fogja az étrendet színesíteni. A gyakorlatban pedig mással szembesülhetünk, és örülünk, ha némi egészségtudatos ételt is bele tudunk imádkozni gyermekünkbe. Csak azután lehet édességet fogyasztani.

Több ponton is megbukhatnak tehát az ideáljaink, amelyeket elképzeltünk.

A kicsi gyerekek esetében talán könnyebb az egészséges étrendet biztosítani, hiszen ők azt eszik, amit a szülő eléjük rak, de a nagyobbakkal már másabb. Válogatósabbá válhatnak, és ha az iskolai menzán esznek iskolásként, akkor sokszor találhatják magukat szemben azzal, hogy nem az ízlésüknek megfelelő ételt kellene elfogyasztaniuk. Mit tesznek a diákok ez esetben? Valószínűleg meg sem eszik azt, ami nem ízletes, érintetlenül hagyják. Jó esetben, ha a szülő csomagolt oda plusz elemózsiát, akkor egészségesebb ételt fogyaszthat, de ha némi zsebpénzzel a zsebében indítják neki a napnak, akkor bizonyára a saját ízlésének megfelelő ételt, vagyis inkább nasit fogja választani az egészséges helyett. Nem csoda, hogy mire hazaérnek a gyerekek az iskolából, már nagyon éhesek. A szülőnek ez plusz terhet jelent, hiszen nemcsak naprakészen szükséges plusz egészséges ételt odakészítenie, amely persze plusz kiadásba kerül, de pénzkidobást is jelent, mert a menzai étel nagyját érintetlenül hagyják.

Éppen emiatt nagyon fontosnak tartják a szülők, hogy legalább otthon egészségeset egyenek, még ha azzal a kompromisszummal is jár, hogy az étkezés kötelező eleme az okoseszköz.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)