Jump to content

A nevek ereje

2018. 11. 13. 19:00

Sokan küzdenek a feledékenységgel, amely leginkább a szerteágazó és sok feladat észben tartása miatt adódhat. Nem beszélve arról, hogy milyen kellemetlen tud lenni, ha valaki nevét elfelejtjük.

Márpedig neve mindenkinek van, ezzel barátkozzunk meg. Vannak, akik számára a megjegyzésük sokkal nehezebben megy, ezért talán olyan módszert fejlesztenek ki magukban, hogy valamihez kötik az adott nevet, így talán jobban megmarad memóriájukban. Milyen jó lenne, ha mindenkinek egyforma neve lenne, legalábbis könnyebb lenne a megjegyzésük. Amolyan Legényanyásan (magyar film) működhetne minden. No, persze, hogy nem lenne az úgy jó, hiszen elveszítenénk egyediségünket. Azok a nevek, amelyeket a szülők adnak gyermekeik számára, hatással vannak személységükre, életükre. A várandós nők egy részének már akkor van névötlete, amikor még azt sem tudja, hogy milyen nemű magzatot hord méhében. Sőt, még áldott állapotban sem kell lenniük ahhoz, hiszen leendő gyermeke nevét már évekkel korábban tudja. Mások megvárják, hogy kiderüljön születendő gyermekük neme, és csak ezután kezdenek bele a tudatos névválasztásba.

A családi nevünk adott, és a legjobban tesszük, ha ennek figyelembe vételével, emellé keresünk egy keresztnevet. Mindegy, hogy egy keresztnév mennyire tetszik, ha a családnévvel együtt kimondva olyan értelmet nyer az új név, ami akár nevetségessé teheti majd a gyermeket, vagy nehézkes a név kimondása.

Sok nép esetében a névválasztás azért nagyon fontos, mert már azzal meg akarják határozni gyermekük sorsát. Máshol az ősi nevek továbbadásával akarják a folytonosságot megtartani, az emlékeket megtartani. Egyes népek esetében maga a gyermek is részt vesz abban, hogy saját nevét kiválassza.

Amikor mi állunk az előtt a feladat előtt, hogy születendő gyermekünknek nevet adjunk, akkor érdemes a családnevet figyelembe véve olyan keresztnevet keresni, amely azzal együtt jól hangzik. Lehetnek aktuális kedvenceink a művészvilágban, a jelenkori kultúrában, de arra ügyelni kell, hogy olyan névvel illessük gyermekünket, amely később is megállja a helyét a világban. Arra kell gondolni, hogy ami nekünk éppen tetszik, azzal a gyermeknek, felnőttként is együtt kell élnie. A szülők egykori bálványa, kedvence már lehet feledésbe merül, és maradt utána egy furcsa nevű ember a világban. Ennek elkerülése érdekében meg kell nézni, hogy a kiválasztott név jelentése micsoda. Azt is tudni kell, hogy mikor ünneplik a névnapját, mert kitolás a gyerkőccel, ha egyik héten a névnapját, másikon a szülinapját kell ünnepelni. Akkor ugyanis biztosan egy ajándékot fog kapni, és talán a saját nevét fogja megutálni emiatt. Az sem utolsó szempont, hogy a keresztnév hogyan becézhető. Nehogy emiatt legyen nevetség tárgya a gyerkőc. Egy rosszul összerakott név rányomhatja a bélyeget a gyerekekre és egész életükre. Habár élni lehet akár a teljes névváltoztatással is, mégiscsak hatással van mindenkire az név, amit születéskor kapunk. Hangzatos, kedves és vidám nevet összehozni a családi és keresztnévből nem mindig egyszerű. Gondoljuk át, hogy milyen sorsot szánunk gyermekünknek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)