Jump to content

Gazdálkodj okosan!, ahol a pénzköltés juttathat célba

2018. 01. 09. 19:00

Mindenki volt gyermek, és mindenkinek volt több vagy kevesebb játéka. Igazán nagyon gazdag volt az, aki a Gazdálkodj okosan! társasjáték büszke tulajdonosa lehetett. Legalább játék közben átélhettük a gazdagságot. Ugye te is gyűjtötted a pénzt és a berendezési eszközöket?

Karácsony az ajándékozás ideje. A családon belüli hétéves gyermek kapott egy Gazdálkodj okosan! nevezetű játékot, amely azonnal beindította az emlékáradataimat és a fantáziámat is. Nemcsak a gyerkőc akart az új társasjátékkal játszani, hanenem a felnőttek is vetekedtek azért, hogy játékba szállhassanak. Végül több jelentkező volt, mint ahány bábu.

Utánajártunk, hogy mi ennek a játéknak a története, az eredete. Az bizony úgy kezdődött, hogy a Monopoly nevezetű játék kedvelt játék volt Amerikában és hazánkban is lehetett már kapni 1940 óta. Az azonban nem illett eszmeiségében hozzánk, ezért annak egy másik verziójával, a Capitaly-vel rukkoltak elő, amelyet 1952-ben kivontak a forgalomból. Valami azonban kellett az embereknek, ami a Monolpoly-val egyenrangú társasjáték lehet, ezért hozták létre a Teljesítsd a tervet! játékot. Az elnevezése is arra ösztönözte a játékosokat, hogy higgyenek az emberek a szocialista eszmékben, a gazdaságban.

Az első Gazdálkodj okosan! társasjáték 1966-ban került fogalomba. Ebben a játékban sokat számított és számít a mai napig a szerencse. Sokat segítenek a különböző mezők, és az úgynevezett szerencsekártyák is. A szerencse azonban nem adja magát egyértelműen, így a szerencsekártya kihúzása nem mindig jelent jót a játékosok számára. Nemcsak kaphatnak, hanem veszíthetnek is. Akár pénztől szabadítja meg őket, akár pedig egy vagy több körből kell kimaradniuk. Egy nagy lecke a játékból, hogy a szerencse bizony forgandó. És még ha látszólag szerencsés helyzetbe kerülünk, akkor kijöhetünk akár vesztesként is. Természetesen azért mindig bízunk a szerencsénkben.

Amíg a Monopoly lényegét az adta, hogy minél több pénzt gyűjtsünk és ezáltal a többi játékostársunkat hátrányba hozzuk, addig a Gazdálkodj okosan! játékban a hangsúly a pénz elköltésén van. Nyerni ugyanis az fog, akinek a legelőször van meg a saját bebútorozott, berendezett lakása. Ráadásul minden kör megkezdése fix összeggel növeli a játékos pénzkeretét, tehát sokat nem kell tenni a bevételért.

Észrevétlenül is arra motiválja a játékosokat a Gazdálkodj okosan!, hogy minden káros szenvedélyüktől szabaduljanak meg. Legalábbis ezt célozták meg a játék készítői. Nem véletlenül jár jutalom azért, ha valaki könyvtárba, színházba jár, vagy nem dohányzik.

A Gazdálkodj okosan! hallattán egyértelműen azt feltételeznénk, hogy arra tanít meg a játék, hogyan kell beosztani a pénzt, így ezzel is a spórolásra, az ésszerű befektetésekre motivál, de még szakértők is arról számoltak be, hogy a játék sokkal inkább tanít meg a költekezés művészetére. Az elnevezését tehát merőben aláássa a társasjáték. Nem szükséges különösebb stratégiák bevetése, ha a szerencsén múlik minden. 1966 óta már számos, megújult változata készült el, igazodva a mai magyar árakhoz és viszonyokhoz.

A nem igazán életszerű helyzetek, a gazdálkodásra egyáltalán nem serkentő játék meghazudtolja azt a nevelő célzatot, amellyel gyermekeinket fel szeretnénk vértezni, ennek ellenére mégis népszerű társasjátékunk a Gazdálkodj okosan!

(Forrás: marmalade.hu | flickr.com, instagram.com/képek)