Jump to content

A sokgyermekes anyukák kevésbé vonzóak?

2018. 01. 09. 15:30

Egy friss tanulmány szerint, minél több gyermeke van egy nőnek, annál idősebbnek tűnik. Tehát megdőlt az a teória, hogy az apróságok megfiatalítanak.

A gyermekvállalásnak jócskán akad biológiai szempontból árnyoldala. Az American Journal of Anthropology szaklapban megjelent tanulmány szerint a szaporodás egyik hátulütője a nőknél, hogy minél több gyermeknek adnak életet, annál többet veszítenek a vonzerejükből.

Megkapóbbak azok, akik kevesebb gyermeket neveltek

A kutatók olyan nőket vontak be a vizsgálatba, akik már túl voltak a változókoron. Aszerint osztották őket csoportokba, hogy hány gyereket szültek, majd megkérték mintegy hatszáz férfi és női résztvevőt, hogy osztályozzák az anyákról készült képeket az alapján, hogy milyen fiatalok, vonzók és egészségesek. Bár a nők hasonló korúak voltak, mégis olyan eredmény született a válaszok összesítését követően, hogy a megkérdezett férfiak vonzóbbnak találták azokat a hölgyeket, akiknek kevesebb gyermeke volt.

Oxidatív stressz miatt tűnnek idősebbnek a nagycsaládosok

Sőt a többgyermekes nőket következetesen idősebbnek ítélték meg, mint amennyi a tényleges koruk. A hétköznapi válasz az lenne erre a jelenségre, hogy nyilván idősebbnek néz ki az az anya, aki sokáig nem aludt egy jót, és évekig loholt a gyerekek után. De a tudomány jelenlegi állása szerint az okok ennél mélyebbek. Az egyik szerint a terhesség alatt oxidatív stressz éri a kismamákat, ez okozza ezt a jelenséget.

Egész embert igényel az anyaság, de megéri

Huber Warner, a kutatás vezetője elmondta, hogy elég nagy árat fizetnek a nők a több csemetéért. A várandósság és  a gyermeknevelés sok energiát elvon tőlük, így alacsonyabb energiaszint áll majd a későbbiekben a rendelkezésükre. Bár ezek a tények kissé ijesztőnek hathatnak, ez senkit ne tántorítson el a családalapítástól, és semmiképpen se fosszuk meg magunkat a gyermekneveléssel járó örömöktől.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)