Jump to content

Aludj baba, aludjál!

2016. 10. 31. 17:00

A gyermekeknek szükségük van a nyugodt és megfelelő időtartamú alvásra ahhoz, hogy idegrendszerük fejlődni tudjon. Vannak azonban olyan hibák, amelyek a szülők rendre elkövetnek úgy, hogy annak következményeire nem is gondolnak. Éjszaka meg nem alszik a gyermek. Miért?

A gyümölcsöket szeretik a gyerekek, a gyümölcsleveket úgyszintén. Ha este, lefekvés előtt még gyümölcsre vágynak, a szülők örömmel teljesítik csemetéik kérését. Örülnek, hogy nem édességgel akarják magukat tömni a gyermekek, így szíves adnak vacsora után is gyümölcsöt. Tudjuk, hogy egészséges, csakhogy nem mindegy, mikor fogyasztják azt. A gyümölcsökben és az üdítőitalokban van cukor és fruktóz is, amely energiát ad, így nem igazán hatékony altató. Ráadásul némelyik gyümölcsnek magas a víztartalma is, így az eseménymentes éjszakát ez sem garantálja, pedig a cél, pontosan az lenne.

Gyermekeink már a technika világába születtek, mondhatni okostelefonnal és tablettel a kezükben. Számukra már majdcsak alapfelszereltséget jelenteket az újfajta technikai vívmányok. Ha nincs is minden gyermek napi kapcsolatban az online világgal, játékokkal, a televízió akkor is el tudja varázsolni. Fárasztó napok után néhány szülő engedi is, hogy gyermeke bébiszittere a televízió vagy más technika legyen. Gyors, kényelmes megoldás. A gyermekek élete legalább olyan pörgős az óvodában, az iskolában, mint a felnőtteké, és csak az esti időszak az, amikor a család meghitt életét tudná élni. Ilyenkor kellene közösen játszani, beszélgetni. Lefekvés előtt pedig kötelező lenne az olvasás. Azt javasolják a szakemberek, hogy lefekvés előtt már két órával be kellene fejezni a tömegkommunikációs eszközök használatát. A felnőttek sok szerepben élik mindennapjaikat, ahol kénytelenek megfelelni. Sokszor megy a családi közös vacsora, együttlét a munka rovására. Mindenki hajtja a pénzt, hogy a számlákat, hiteleket törleszteni tudják, közben családjukat mellőzik, így gyermekeiket is. Az esti szeánsz, az alvás időszaka pedig kötelező minden szülő számára. Ez az, amit nem szabad kispórolni a gyermek életéből, mert könnyen maga után vonhatja azt, hogy a kicsi elbizonytalanodik, nem érzi magát biztonságban. Ha pedig kétség merül fel benne, nem tud elaludni, vagy csak nagyon nehezen, rosszul alszik és ez a teljesítményében is látszódhat.

A túlféltő szülők hajlamosak a gyermeket félteni a megfázástól, ezért vagy nagyon melegen öltöztetik fel estére, vagy a szobahőmérsékletet emelik magasra. Az igazán jó alváshoz szellőztetett szobára és körülbelül 18-20 fokos hőmérsékletre van szükség. A meleg paplan alatt ilyen közegben alszanak jót a gyerekek. A túlságosan meleg szobában a gyerekek nehezen tudnak elaludni, és ha sikerül is, alvásuk nyugtalan lehet.

(Forrás: marmalade.hu | npr.org, romper.com, bbc.com/képek)