Jump to content

A gyermekvállalás lelki tényezői

2016. 10. 12. 17:00

Azok a kapcsolatok, ahol mindkét fél korban és lelki érettségben is már a gyermekvállalás gondolatánál tart, elkerülhetetlen, hogy azzal együtt a nőiesség, a férfiasság, az anya és az apa szerep, a várandósság és a szülés lelkiállapota ne érintené.

Rengeteg pár küszködik a meddőséggel. Egyre romlanak a termékenység mutatói a fejlett országokban. A technika és az orvostudomány fejlettsége mellett a feltűnően magas számú gyermektelenség gondot sejtet. A nemi szerepek sérülnek, a férfi és női identitás igazi megélése is csorbát szenved, amely ugyancsak hozzájárul, hogy gyermekek szülessenek a családokba. Amíg a fejlődő országban az anyagi helyzet nem indokolná, hogy egy családon belül több gyermek is szülessen, valójában népes családok vannak, sorra születnek az egészséges gyermekek még a háborúk és a nagy szegénység ellenére is.

Él bennünk egy anyai és egy apai modell. A születés maga a csoda, de hogy azt hogy éljük meg, az attól is függ, hogy milyen generációkon átívelő hatások járják át az embert. Ugyanis a születés és szülés élménye, maga a gyermekvállalás gondolata, a várandósság milyensége attól is függ, hogy milyen transzgenerációs hatások érnek minket. Hatalmas tehát a felelősségük a szülőknek abban, hogy gyermekeik majd hogyan fognak hozzáállni a gyermekvállaláshoz. Sajnos a modellek sokszor nem a legjobbak a fiatalok számára. Jelen van a tinédzser terhesség is, amely sokszor abból fakad, hogy a kortárs nyomásának megfelelően belekezd a fiatal a nemi életbe minden ismeret és védekezés nélkül. A harmincas éveiben járó felnőtt emberek életében is megfigyelhető ez a nyomás, ugyanis rejtett módon, de akár nyíltan is megjelenhet a társadalomban a házasság és a családalapítás kerülése. Az ilyen környezetben élő fiatalok ehhez a normához igazodnak. Mindegyik, még a korai társadalmakban is léteztek a szerelemmel, párkapcsolattal, szüléssel és születéssel kapcsolatos rituálék, amelyek ma is jelen vannak, csak ma már a válás, a kevés gyermek és minél később vállalásával van megfűszerezve.

Nem véletlenül szültek a korábbi generáció tagjai gyermeket húszas éveik elején, közepén, ugyanis lelki és biológiai érettségünk és stabilitásunk akkor van maximumon. Ahogy telnek az évek, ez az érték egyre csökken. Márpedig a mai kor fiataljai inkább harmincas éveik közepére, olykor végére tervezik be a gyermekáldást, mert sokat foglalkoznak az egzisztenciával, a szabad élettel. Amikor pedig megtalálták társukat és már csak egy gyermek hiányzik ahhoz, hogy igazi családdá váljanak, akkor szembesülnek a nehézségekkel, amely szorongást, feszültséget kelt a pár tagjaiban. Sokszor nem egészségügyi problémák okozzák a párok gyermektelenségét, hanem lélektani okok miatt nem fogan meg az amúgy termékeny nő, és ezért nem képes megtermékenyíteni a férfi. A gyermekvállalás lélektanában nagy szerepe van annak, hogy az egyének milyen lelki állapotban vannak.

(Forrás: marmalade.hu | population-europe.eu, amazonaws com/képek)