Jump to content

Minden, amit a gyerekek helyes folyadékbeviteléről tudni kell

2016. 07. 27. 14:15

A nagy melegben kiemelten fontos a hidratálás: míg azonban a felnőttek tudatosan ügyelnek a helyes folyadékbevitelre, addig a gyerekek esetében a szülőkön múlik, hogy megfelelő mennyiséget vesznek-e magukhoz. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a gyerekek helyes folyadékbeviteléről.

Hajlamosabbak a kiszáradásra

A gyerekek sokkal inkább hajlamosabbak a kiszáradásra, mint a felnőttek, hiszen a testük korántsem hűti le magát annyira. Emiatt nyáron jobban fenyegeti őket a kiszáradás veszélye, mint az év többi szakaszában. A veszély izzadáskor fokozódik, ilyenkor ugyanis a folyadék gyorsabban távozik a szervezetből, mint amennyire pótolnák, a súlyos kiszáradás pedig akár életveszélyes is lehet.

Így ösztönözhetitek őket

A kiszáradás elkerülésének természetesen az a legjobb módja, ha ráveszitek a rendszeres folyadékbevitelre a gyereket. Minden étkezéshez és az uzsonnához is kínáljatok egészséges italokat nekik. Ha pedig tudjátok, hogy sűrű nap következik majd a gyerekek napirendjében, gondoskodjatok róla, hogy az aznapi első étkezés során vagy akár előző este több folyadékot vigyenek be.

Ha szomjasak, már folyadékhiány lépett fel

Ha a gyerekek arról panaszkodnak, hogy szomjasak, akkor a szervezetükben egy ideje már hiány lépett fel, és jó úton haladnak a kiszáradás felé. Tudatosítani kell bennük ennek a veszélyét, és azt is, hogy ha éppen táboroznak, ezt az állapotot nem szabad megvárniuk, maguktól kell minél gyakrabban folyadékot bevinni. A Connecticuti Egyetem három tanulmányában is rámutatott arra, hogy a gyerekek a nyári táborozás alatt szinte alig isznak, annak ellenére, hogy a folyadékbevitel minden formája adott lenne számukra. Ezért is fontos a korai ránevelés.

Mi az elegendő mennyiség?

Hogyan állapítható meg, hogy a gyermek elég folyadékhoz jut egy nap? Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája hat pohár víz elfogyasztását javasolja egy átlagos napon, ha viszont a gyerekek sportolnak, akár fél liter folyadékot is veszíteni tudnak óránként. Ilyen esetekben 1,5 deciliternyi, vagyis egy gyermekek esetén két kortynak megfelelő vizet kell bevinniük húszpercenként.

Ennek nem fognak majd ellenállni

Nehezen hagyják abba a kinti játékot, pedig fontos lenne, ha folyadékot vennének magukhoz? Egy kis trükkel azonban még sportolás közben is rá lehet venni a gyerekeket erre: hirdessünk számukra pihenőidőt, amikor víz alapú jégkrémekkel kínáljuk őket. Két pálcikányi már nagyjából tartalmazza azt a mennyiségű folyadékot, ami a játék során elegendő lesz számukra, a jeges finomságnak pedig nem fognak tudni ellenállni.

Ezekkel az ételekkel pótolható a folyadék

Nyáron rengeteg olyan gyümölcs és zöldség terem, melyeknek magas a folyadéktartalma, így ha a gyerek nehezen rávehető a vízivásra, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel pótolni tudja majd a szükséges folyadék egy részét. A klasszikus rágcsálnivalókat érdemes ilyen nassolnivalókra cserélni – nyáron a dinnye vagy zöldségek közül az uborka és a paradicsom lehet a legjobb választás –, így játék vagy mesenézés közben is biztosított lesz a folyadékbevitel. Ha azonban az általuk végzett tevékenység hosszabb ideje tart már, mint három óra, akkor a gyümölcsök mellett természetesen egy pohár vizet is meg kell itatni velük.

+1

Ezért fontos a korai ránevelés

Ahogy a gyerekek cseperednek, egyre kevesebb lehetőségetek lesz végigkövetni a napjukat, és azt, hogy mennyi folyadékot visznek be. Ezért fontos, hogy minél korábban megértessétek velük az ivás fontosságát, hogy olyan napirendet alakítsatok ki gyereketeknek, melynek szerves része a rendszeres folyadékbevitel. Érdemes az uzsonnatáskájukat is telepakolni olyan egészséges italokkal (pl. tisztított víz, tea), melyeket szívesen fogyasztanak, és amelyek mellettük vannak egész nap, így emlékeztetve őket az ivásra.